ANALYZE CAT  KATTENGEDRAGSTHERAPIE   WAAROM KATTENKRUIDEN?Het aanbieden van voor de kattenneus lekkere kruiden noemen we geurverrijking.

Geurverrijking kan worden ingezet om het gedrag van de kat te sturen, als beloning of de kat te vermaken.

 

Er is van meerdere plantengeuren bekend dat dit iets doet met het gedrag van de kat; ze rollen over het kruid, likken of eten het op. Het activeert en zet aan tot ontdekken. Na afloop volgt ontspanning.

 

Geuren & Feromonen

Katten bezitten een orgaan van Jacobson. Dit orgaan zit in het verhemelte van katten en is gevoelig voor geurstoffen en feromonen *.

Met hun tong vangen ze de geurmoleculen op die vervolgens terechtkomen in het orgaan van Jacobson. Daarna gaan de geuren en feromonen naar de hersenen waarop de gedragsmatige reactie volgt.

De geuren van de verschillende soorten kattenkruiden komen vrij wanneer de katten er op kauwen, er met hun kop er langs heen schuren of er met hun lichaam overheen rollen. De kruiden zorgen voor een verhoging van de endorfine wat o.a. het geluksgevoel bevordert. De kruiden zijn geen 'drugs' en niet verslavend.

 

Op welke geuren jouw kat het meest reageert wordt genetisch bepaalt. Het is daarom een kwestie van uitproberen. Je kunt hiervoor de (speeltjes met) verschillende kruiden op de grond leggen. Je kat kiest vanzelf de geur die hem het meest aanspreekt. Wanneer je weet op welke geuren je kat goed reageert kun je het gebruik van de geuren afwisselen.

(Via de shop/ losse kruiden is een proefpakketje te bestellen. Je betaalt alleen €1,- verzendkosten.)

 

Ik heb ervaren dat katten naast Catnip vooral goed reageren op Gedroogde Valeriaanwortel en Matatabi (of Silvervine).

 

Kattenkruid/Catnip

Kattenkruid  of Catnip is de meest bekende stimulans voor katten. Het bevat de stof Nepetalacton (terpeen). Maar de plant zelf groeit en bloeit in de zomer ook uitbundig in onze Nederlandse tuinen. Zeventig tot tachtig procent van de katten is gevoelig voor dit kruid.

 

Gedroogde Valeriaanwortel

De gesneden wortels van de valeriaanplant hebben een sterke geur - veel mensen vinden het stinken - , maar katten reageren er goed op.

 

Matatabi/Silvervine

De Matatabiplant of Silvervine is een sterker kruid dan kattenkruid. Het bevat naast de stof nepetalacton, dat ook in kattenkruid voorkomt, ook matatabiliciton; een lactonverbinding die alleen in deze plant gevonden is. De Matatabiplant groeit weliswaar in Nederland maar maakt alleen in de bergen van Japan en China de stofjes aan waarop de kat reageert. Er zijn verschillende producten voor katten van de Matatabiplant: waaronder Matatbistokjes, Matabipoeder en gedroogde bladeren. 

 

De gedroogde houtachtige stengels van de Matatbiplant, de Matatbistokjes, zijn het bekendste product. Vreemd genoeg bevat juist dit gedeelte weinig actieve stoffen. Meer dan de helft van de katten reageert er daarom niet op. Het poeder is zo fijn dat het  onpraktisch is in het gebruik. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar de gedroogde bladeren van de plant.  De bladeren bevatten een grote hoeveelheid werkzame stoffen en zeer veel katten reageren dan ook op deze geur. De gedroogde Matatbibladeren zijn broos en zijn gemakkelijk zelf tot wat grover poeder te maken.

 

Bij jonge katten tot ongeveer zes maanden hebben de kruiden overigens geen effect. Dit komt omdat het orgaan van Jacobson dan nog niet helemaal ontwikkeld is.

 

Speltips

Een kat speelt gemiddeld 10 minuutjes met een speeltje. Hierna blijft het kattenspeelgoed vaak ongebruikt liggen. Door de speeltjes te 'marineren' in een afgesloten trommel met één of een mix van de kruiden en er dagelijks enkele om te wisselen blijven de speeltjes interessant en uitdagend. Ook speeltjes gevuld met één van de kruiden is voor veel katten fantastisch speelmateriaal.

Je kunt geurspeeltjes ook als puzzel inzetten. Verstop hiervoor de speeltjes door het huis, in een doos met herfstbladeren of onder een krant. Dit maakt het extra spannend voor je kat.

 

Heb je meerdere katten geef dan iedere kat op afstand van elkaar zijn eigen geurspeeltje.

 

Shop

In de shop zijn naast de losse kruiden verschillende geurspeeltjes voor katten verkrijgbaar.

 

[ * Feromonen zijn stofjes die een rol spelen in de kattencommunicatie.]

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).