Het (a)sociale gedrag van katten

 

Door Claudia van der Linden

Tinley-gedragstherapeut voor katten

 

Onze huiskat stamt af van de Afrikaanse wilde kat, een dier dat voornamelijk alleen leeft. Ook nu nog zijn onze katten dieren die alleen jagen en alleen eten. Tijdens de domesticatie – het verworden tot huisdier – zijn katten wel socialer geworden. Zowel naar andere katten, als naar mensen en andere dieren zoals honden. Alleen door voldoende voedselbronnen kon dit sociaal gedrag zich ontwikkelen. De mogelijkheid om anderen te vertrouwen en banden aan te gaan is een aanleg in katten die ontwikkeld moet worden. De mate waarin sociaal gedrag ontstaat hangt af  van karakter en temperament en daarnaast welke ervaringen de kat heeft gehad in de kittentijd. Bij kittens begint dit leerproces van de kennismaken met de leefomgeving (socialisatie) al met drie weken. 

 

De mate van sociaal gedrag bij katten varieert dan ook door wat de kat met name tijdens de socialisatie leert. Ook karakter en temperament spelen hierin een rol. Er zijn katten die ieder sociaal contact met een (vreemde) soortgenoot, mens of ander dier vermijden en zo eng vinden dat ze er alles aan doen om dit te voorkomen. Ze kunnen zich onbereikbaar verstoppen of bij benadering gaan grommen, blazen of zelfs aanvallen. De katten die sociaal contact onder licht protest toelaten zijn katten die bijvoorbeeld hun kop wegdraaien of zich met hun pootjes afzetten tegen het lichaam van de ander. Ze tolereren dat de ander er behoefte aan heeft aanhankelijk te zijn. Maar natuurlijk zijn er ook katten die volop genieten van sociaal contact, dol zijn op knuffelen of er zelfs afhankelijk van zijn.

 

Tips:

 

1.    Contactaanvraag

Presenteer eerst een uitgestrekte vinger of losse vuist naar je kat om aan te geven dat je contact zoekt voordat je begint met aaien. Dit laat weten dat je vriendelijk bent. Bovendien krijgt je kat zo eerst de kans om te snuffelen. Wanneer hij zijn staart rechtop de lucht insteekt is dit en teken dat hij vriendelijk is.

 

2.    Snuffelen

Ruikt de kat alleen aan je hand en loopt hij vervolgens weg dan wil hij niet geaaid worden Respecteer de keuze van je kat en dring je genegenheid niet op. Een kat die de keuze krijgt zal in de toekomst vaker positief reageren.

 

3.    Slow Eye Blink

Kijk je kat niet langdurig rechtstreeks aan maar geef een knipoog met beide ogen. Dit wordt ook wel de Slow Eye Blink genoemd en is een geruststellend signaal. Het voorkomt staren; iets dat katten bedreigend vinden.

 

Dit Artikel is eerder verschenen in Ditjes & Datjes.

LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

WERKZAAM ALS GEDRAGSTHERAPEUT KAT BIJ:

 

ERKEND DOOR