OVERMATIG MIAUWEN

 

Vraag:

Beste Tinley-mensen, ik heb een Europees Korthaar-kater van zes jaar jong. Hij is gecastreerd en volgens de dierenarts verkeert hij in blakende gezondheid. Sinds enkele maanden is hij echter ontzettend vocaal. Hoorde ik hem vroeger nooit, nu miauwt hij aan een stuk door, en echt over van alles: als er een deur dichtzit voor hem, als er geen brokjes meer in zijn bakje zitten, als hij eigenlijk hoort te slapen 's nachts (voor mij ook niet echt prettig). Ik snap er niks van dat hij zo klaaglijk miauwt, en ziek is hij dus niet. Waarom moppert een kat opeens zoveel? Kan ik er iets aan doen?

 

Groetjes van Janneke

 

Beste Janneke,

 

Ik kan me voorstellen dat je horendol wordt van je aan-een-stuk-door miauwende kat. Nu bestaan er praatgrage katten. Bekend is dat Oosterse rassen, zoals de Siamees, erg goed van zich kunnen laten horen. Maar dat gaat in dit geval  niet op, want jouw kat is een huis-tuin-keukenkat en miauwt pas sinds enkele maanden. Gelukkig is er iets aan te doen. Katten vertonen namelijk nooit gedrag zonder een reden. In het vinden van die reden zit de oplossing.

Wat goed trouwens dat je eerst zijn gezondheid gecheckt hebt. Want miauwen kan een uiting zijn van ongemak of pijn. Gelukkig verkeert jouw kat in blakende gezondheid.  

Van nature miauwen de meeste katten niet veel; kittens miauwen wanneer zij zorg van hun moeder nodig hebben, volwassen katten in conflicten en bij de paring. Miauwen naar mensen is aangeleerd gedrag. En dat aanleren gaat ongemerkt en vaak onbewust. Je kat komt naast je zitten en miauwt, je reageert met een knuffel. Je kat heeft dan snel geleerd dat dit een succesvolle tactiek is om aandacht te krijgen. Bedenk hierbij dat negatieve aandacht ook aandacht is. Negeren in een goed advies maar kan in de praktijk erg lastig zijn. Een geïrriteerde zucht, een blik, opstaan, ‘nee’ zeggen, alles wat je doet ziet je kat als een reactie op zijn gemauw. Bovendien negeer je ook zijn roep om aandacht die wellicht terecht is.

Er blijven een aantal mogelijke oorzaken over: kan het zijn dat jouw kat moppert omdat hij zich verveelt? Katten hebben nog steeds een sterk jachtinstinct. Hieraan kan je voldoen door dagelijks een hengelspel met hem te spelen. Maak het spannend door de jacht na te bootsen;  de ‘prooi’ die vlucht en zich verstopt. Daarnaast liggen katten graag in een klimpaal voor het raam zodat ze lekker naar buiten kunnen kijken waar van alles te doen is. Het voer van je kat aanbieden in zogenaamde voerpuzzels - een voermethode waarbij je kat moeite moet doen om zijn eten te bemachtigen – is ook een leuk tijdverdrijf. Rondslingerende speeltjes zijn voor je kat niet erg interessant. Laat speeltjes daarom niet liggen maar verstop er dagelijks enkele door het huis. Zeker wanneer de speeltjes ook nog eens  lekker ruiken naar kattenkruid of gedroogde valeriaanwortel zal je kat plezier beleven aan het speuren naar deze speeltjes. Wanneer je kat een binnenkat is kan het aanbieden van nieuwe dingen iets zijn dat het leven interessant houdt. Dit kan een kartonnen doos zijn maar ook een hoopje herfstbladeren.

Honger kan ook een drijfveer zijn om van zich te laten horen. Wanneer katten de keus hebben eten ze 9-16 keer per etmaal. Katten hebben namelijk kleine magen die snel vol, maar ook snel leeg zijn. Voldoende voermomenten waarbij de laatste voor het slapengaan kan voorkomen dat je kat al in de vroege ochtend de aangeeft dat het toch echt tijd is voor het ontbijt.

Weet je zeker dat je kat voldoende afleiding en geen honger heeft dan is er misschien sprake van stress. Zijn er veranderingen in huis geweest? Wil hij graag naar buiten maar kan hij dit niet?  Stress kan voor grote onrust zorgen dat zich uit in miauwen. Ga voor jezelf na wat je kat je probeert te vertellen en dan hoop ik dat je binnenkort weer een goede nachtrust hebt.

 

Claudia van der Linden, Tinley-gedragstherapeut voor kat.

 

Dit artikel is verschenen in Hart voor Dieren.

 

 

LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

WERKZAAM ALS GEDRAGSTHERAPEUT KAT BIJ:

 

ERKEND DOOR