Vraag van Jannie: Waarom ligt een kat maandenlang in een bepaald mandje en dan ineens nooit meer?

 

Beste Jannie,

Wat een leuke vraag!  Het lijkt op het eerste gezicht een voorbeeld van het typische eigenaardige gedrag van katten. Toch zit hier meer achter dan je zou denken. Door verandering van slaaplocatie volgt je kat namelijk zijn innerlijke kompas. Het laat zien dat onze katten nog steeds dicht bij hun wilde natuur staan. Veel hiervan heeft te maken met het instinct tot zelfbehoud. Katten zijn, naast jagers, ook zelf prooidieren. Zouden ze altijd op dezelfde plek slapen dan weten roofdieren precies waar ze moeten zoeken. Katten veranderen dus van slaaplocatie om zich veilig te blijven voelen. Het nu verlaten mandje wordt na enige roulatie vast weer populair.

Gemiddeld heeft een kat vijf slaapplekken. Deze liggen altijd binnen het territorium. De perfecte slaapplek geeft goed overzicht over de ruimte maar is toch rustig. Katten liggen graag warm (maar niet te heet), tochtvrij en ver genoeg van voedsel en afval om deze geuren te vermijden.  Je kat kan ook gaan variëren van rustplaats om een bepaald gebied te claimen, wanneer er de behoefte is aan meer ‘privacy’, wanneer de andere slaapplaats te warm of koud wordt maar ook als reactie op stressvolle situaties. Bovendien kan een kat leren zijn slaapplek te vermijden wanneer hij daar een nare ervaring heeft gehad.

Gaat een kat plotseling vaker van slaapplek wisselen dat kan dit een signaal zijn dat er sprake is van pijn, lichamelijk ongemak of andere stressfactoren.  

 

Claudia van der Linden, Tinley-gedragstherapeut voor katten.

 

Dit artikel is verschenen in Hart voor Dieren.

LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

WERKZAAM ALS GEDRAGSTHERAPEUT KAT BIJ:

 

ERKEND DOOR