Hoe kan ik het best te werk gaan als ik mijn kat naar buiten wil laten? Hij is 11 maanden, gecastreerd en gevaccineerd en gechipt. Moet ik bij hem blijven? Hoe zorg ik dat hij weer terugkomt?

 

Beste,

 

Wat goed dat je je verantwoordelijkheid neemt om je kat te laten castreren, vaccineren en chippen. Check betreft het laatste wel even of de juiste gegevens zijn gekoppeld aan het chipnummer.

 

Het is natuurlijk fijn, zeker als hij naar buiten gaat, wanneer je kat reageert op jouw roep. Dit kun je hem aanleren door voor hem te gaan zitten en een woord te zeggen; ‘Kom’ bijvoorbeeld. Je kunt ook een geluid maken zoals het rinkelen van een belletje of het indrukken van een clicker. Beloon je kat direct na het maken van het geluid met iets lekkers. Doe dit een week lang. Oefen de week erna door geluid te maken terwijl hij ontspannen is – maar niet slaapt- en niet direct in je buurt is. Kijkt hij op bij het geluid beloon hem dan. De derde week zal hij inmiddels geleerd hebben dat het geluid gekoppeld is aan iets lekkers is en zal hij vanzelf naar je toe komen om het lekkers op te komen halen.

 

Ter voorbereiding is het verstandig om alvast een kattenluik op chip te plaatsen. Katten willen namelijk naar hun veilige omgeving kunnen vluchten bij gevoel van gevaar. Zo heeft hij straks altijd toegang tot die veilige plek. Bovendien geeft dit jou en je kat de meeste vrijheid. Laat ook je buren weten dat je een kat hebt en dat deze naar buiten gaat. Zo is je omgeving op de hoogte bij wie de kat thuishoort.

 

Kies voor de eerste keer naar buiten gaan een droge dag en een rustig moment uit. Zorg ervoor dat je kat snel naar binnen kan wanneer hij dit wil. De meeste katten zullen zich in een onbekende omgeving zich verdekt opstellen om de omgeving te gaan observeren. Heb je een groene tuin met planten en struiken zal hij zich in het groen gaan verstoppen totdat hij weet het veilig is om te gaan verkennen. Zijn er geen schuilplekken voor de kat plaats dan kartonnen dozen waar hij zich in of achter kan verstoppen. Blijf de eerste keren bij hem zodat je hem kan geruststellen wanneer hij schrikt. Mag en kan hij de tuin uit loop dan mee en wijs hem de terugweg door hem mee te lokken, gebruik hiervoor het ‘Kom- geluid’.

 

Laat je kat zijn omgeving in eigen tempo verkennen. Heb je een echte avonturier en wil je kat te snel leid je kat dan af met spel of lekkers en rem hem zo iets af.

Varieer vervolgens op verschillende (drukkere) momenten van de dag. Wanneer je kat zich vertrouwd en veilig voelt kan de kat zonder toezicht buiten. Een hoge uitkijkpost in het buitenterritorium wordt dan zeer op prijs gesteld door je kat.

 

Ik wens je spinnende viervoeter veel buitenplezier!

 

Dit artikel is verschenen in Hart voor Dieren

 

 

LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

WERKZAAM ALS GEDRAGSTHERAPEUT KAT BIJ:

 

ERKEND DOOR