KATTENKRUID MAAKT VEEL KATTEN VROLIJK!

 

Waarschijnlijk ken je het wel kattenspeeltjes die kattenkruid bevatten en tot gevolg hebben dat je kat zich anders gaat gedragen. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat er precies gebeurt en of het, zoals een drug, verslavend is. Wees gerust, je kan het zonder problemen aan je kat blijven geven, katten worden er niet afhankelijk van.

 

Het bekendste kattenkruid is Catnip, een plant uit de muntfamilie. Wanneer katten de aromatische oliën van dit kruid ruiken worden ze verleid om op zoek te gaan naar de herkomst van de geur. Vervolgens wrijven ze zich tegen het kruid aan of kauwen ze erop. Hierdoor komen er stoffen vrij die vergelijkbaar zijn met feromonen. Een speciaal orgaan achter in het gehemelte van katten, het zogenaamde orgaan van Jacobson neemt deze chemische signaalstoffen op. De feromonen activeren het beloningscentrum in de hersenen waardoor de kat zich lekker gaat voelen.

Het ‘narcotische’ effect dat zich uit in rollen over de grond of het vertonen van speels en dartel gedrag ontstaat doordat de stof nepetalacton zich bindt aan cellen die stimulerende zintuiglijke sensoren bevatten. De cellen worden als het ware tijdelijk overgestimuleerd waardoor het typische gedrag ontstaat.

Het effect van het kruid duurt gemiddeld 10 minuten waarna ontspanning volgt. Daarna hervat de kat zijn gewone gedrag weer. Ongeveer 7 van de 10 katten reageert op Catnip. De gevoeligheid van dit kattenkruid erven ze van hun ouders.

 

Tip1:

Vindt jouw kat Catnip niet interessant dan zijn er kruiden met alternatieve werkzame stoffen. Bijvoorbeeld gedroogde valeriaanwortel of gedroogde Matatabibladeren. Deze bladeren van de Zilverkiwi maken alleen in de bergen van Japan en China een stof aan waar katten op reageren. Wil je weten welke geuren jouw kat lekker vindt doe dan een testje met je kat. Leg de verschillende kruiden op een afstandje van elkaar neer en laat je kat zo zijn voorkeur voor één van de kruiden aangeven.

 

Tip 2:

Net zoals veel katten liever niet uit één bakje eten en hun voer delen hebben ze de kruiden ook graag voor zichzelf. Tijdens de gedragsmatige reactie op de kruiden zijn ze kwetsbaarder voor een eventuele aanval van een soortgenoot.  De nabije aanwezigheid van een andere kat kan op dat moment dan ook spanning geven en irritatie opwekken. Geef daarom wanneer je meerdere katten hebt deze ‘geurverrijking’ op ruime afstand van elkaar. Zo kunnen ze ongestoord hun gang gaan en wordt onderlinge agressie te voorkomen. 

 

Tip 3:

Omdat katten geactiveerd worden door de kruiden kan het gebruik ervan worden ingezet bij verveling. Het wordt extra spannend voor je kat wanneer de geurende speeltjes door het huis heen verstopt zijn. Daarnaast zijn de kruiden geschikt om gewenst gedrag te belonen. Bovendien kunnen de kruiden gebruikt worden om een kat af te leiden om zo óngewenst gedrag voor te zijn.  Hou er in het laatste geval wel rekening mee dat het inzetten van geurverrijking niet de oorzaak van het probleemgedrag aanpakt.  

LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

AANGESLOTEN BIJ

 

ERKEND DOOR