21-05-2019

Taalgids voor kattentaal

 

 

Deze week verschijnt het boek ‘Kattentaal’ van de Amersfoortse kattengedragstherapeut Claudia van der Linden. In dit boek beschrijft de kattenexpert  van Analyze Cat de verschillende manieren waarop een kat met zijn omgeving communiceert. Dankzij de duidelijke uitleg, vele foto’s en de heldere taal leest het boek makkelijk weg.

 

 

Waarom een boek over Kattentaal?

 

De kat wordt vaak nog verkeerd begrepen omdat de manier van communiceren van de kat - van oorsprong een alleenlevend dier - anders is dan de communicatie van groepsdieren. Door hetgeen de kat aangeeft met lichaamstaal, geluiden en gedrag kan veel probleemgedrag bij de kat worden voorkomen en daarmee frustraties bij zowel de kat als de eigenaar.

 

 

Is een kat niet een dier dat toch zijn eigen zin doet?

 

Zo wordt vaak over de kat gedacht inderdaad. Een kat heeft minder de neiging om zijn eigenaar een plezier te doen vanuit sociaal oogpunt. Maar door de juiste motivatie te vinden is een kat evengoed als een hond in staat om gewenst gedrag aan te leren.

 

 

De ondertitel van het boek is: ‘Wat vertelt mijn kat?’. Willen katten de mens iets vertellen?

 

Jazeker. Katten geven duidelijk te kennen hoe ze zich voelen. Veel katteneigenaren die mijn hulp inroepen denken dat het gedrag van hun kat, bijvoorbeeld agressie, uit het niets komt. Maar een kat heeft dan van te voren al veel signalen gegeven waaraan je af kan lezen dat dit gedrag te verwachten valt.  In deze communicatie spelen ook emoties en gevoelens mee. In ‘Kattentaal’ is te lezen wat die signalen zijn. Het is als het ware een taalgids om de kat te kunnen verstaan.

 

‘Kattentaal’ is online te bestellen via www.analyzecat.nl en kost €12,50.

 

 

19-06-2018 De Stad Amersfoort

LEZING: HOND EN KAT SAMEN

Er zijn genoeg voorbeelden van honden en katten die in perfecte harmonie samenleven. Maar van nature zijn honden en katten geen diersoorten die vriendelijk met elkaar omgaan.  “Daarom kom ik als kattengedragstherapeut nog veel te vaak katten tegen die hun leven op de zolder slijten sinds de komst van de hond” vertelt kattengedragstherapeut Claudia van der Linden van Analyze Cat. “Of honden die niet rustig kunnen slapen omdat ze aangevallen worden door de kat,” vult hondengedragsdeskundige Renée Noor van Spin & Kwispel aan.

 

“Vroeger werd een kat als een kleine hond gezien,” aldus Claudia. “Die tijd is gelukkig voorbij. Maar toch wordt er vaak nog voorbijgegaan aan de verschillen tussen de diersoorten.”

 

Stress

“Een hond die toenadering zoekt tot een kat en wordt beloont met een tik op zijn neus kan wanneer hij al wat angstig van zichzelf is flink gestrest raken omdat hij de hele dag bezig is de kat te ontwijken,” vertelt Renée.

“Hetzelfde geldt voor de kat die zich niet kan onttrekken aan een energieke hond: die heeft ook geen gelukkig leven. Een kat is van oorsprong een alleenlevend dier in tegenstelling tot de hond die als groepsdier meer behoefte heeft aan sociale contacten.”

“Dat soort verschillen tussen hond en kat vraagt dan ook om een andere benadering,” vertelt hondengedragsdeskundige Renée. “Om deze dieren tevreden met elkaar te laten samenleven zal voor beide diersoorten de specifieke behoeften begrepen moeten worden. “Door die behoeften te herkennen kun je als eigenaar het gedrag in de juiste banen leiden en stress, angst of agressie vermijden. ”

 

Succesformule

“Er is geen succesformule waarbij hond en kat als dikke vrienden door het leven gaan,” legt kattenexpert Claudia uit. “Dit is afhankelijk van veel factoren waaronder de karakters van de dieren. Door je bewust te zijn van de verschillen en overeenkomsten tussen hond en kat, de manier van leren en communiceren kun je wel voorkomen dat ze ruziënd met elkaar moeten samenleven. In onze lezing ‘Hond en kat samen’ komt dit allemaal aan bod.”

Katten die naast de kattenbak plassen, liever aan de bank dan aan de krabpaal zitten of steeds in je handen happen. Het zijn problemen die volgens Claudia van der Linden altijd een duidelijke oorzaak hebben. “Katten worden heel vaak verkeerd begrepen.”

Haar fascinatie voor katten begon al vroeg. “Al sinds ik klein ben, heb ik katten. En sinds ik op mezelf woon, zijn het er minstens drie.” Maar mensen en katten helpen met haar praktijk Analyze Cat, dat doet ze nog niet zo lang. “Ik liet iedere dag honden uit en ik wilde ze beter begrijpen. Ik zocht toen een cursus kynologisch adviseur en kwam via Google op kattengedragstherapie. Dat wekte mijn interesse.” De beestjes worden vaak slecht begrepen, merkt Claudia op. “Bij honden is probleemgedrag vaak vervelend voor mensen, als hij niet aan de lijn wil bijvoorbeeld. Een kat die zich veel op zolder verstopt, is niet vervelend. Maar zulk gedrag wijst wel op stress.” Een ondergeschoven kindje, noemt Claudia de kat.

 

Kattenbakmanagement

 

Het woord klinkt een beetje gek, maar een goede kattenbak is ontzettend belangrijk. “Een kat die naast de bak plast, is een ongelukkige kat. Een veel voorkomende reden is een blaasontsteking. De kat denkt dat de pijn bij het plassen door de bak komt en zoekt een andere plek om zijn behoefte te doen. Verkeerd grit kan een reden zijn, maar ook de plek kan een kat tegenstaan. Als de bak naast een lawaaiige wasmachine staat bijvoorbeeld. Katten doen hun behoefte op een rustige plek.”

Binnenkatten

Niet iedere katteneigenaar durft zijn kat naar buiten te laten, uit angst dat hem wat overkomt. Begrijpelijk, maar je loopt zo wel kans op een verveelde kat. “Persoonlijk laat ik mijn katten wel vrij naar buiten, maar ik weet dat dit niet bij iedereen mogelijk is. Wil je verveling bij een binnenkat voorkomen, dan moet je een paar keer per dag spelen met de kat, de kat voor zijn eten laten werken door middel van voerpuzzels en zorgen voor een goede krabgelegenheid en slaapplek.”

“Het is heel belangrijk waar je de krabpaal neerzet”

En dan het probleem waar veel baasjes mee te maken krijgen: een kapot gekrabde bank. Ook dát is op te lossen. “Katten geven hun geur af tijdens het krabben en zetten zo hun territorium af. Ze willen krabben langs hun looproutes, op een zichtbare plek, zodat de buurkat ziet dat dit hun gebied is. En de bank staat vaak op zo’n plek. Het is dus belangrijk waar je de krabpaal zet.”

Kroelen in het asiel

Foto: ANP

Naast haar werk als kattengedragstherapeut kroelt Claudia als vrijwilliger in het Amersfoortse dierenasiel (DBCA). “In asiels komen regelmatig verwilderde of zeer angstige katten die niet gewend zijn aan menselijk contact. Zelfs die zijn met geduld, training en op hun tempo tot huiskatten te maken. Sommige zullen nooit een schootkat worden maar kunnen wel heel tevreden naast je op de bank komen liggen. Dat is fantastisch als je dat kan bereiken. Gelukkig zijn er genoeg mensen die het prima vinden dat de kat lekker in huis rondloopt en zijn eigen gang gaat.”

Vochthuishouding

“Als je een kat wil verwennen, dan doe je stenen en zuurstofplantjes in het water”

Een laatste tip van Claudia: zorg voor bakjes water langs de looproute van de kat, zodat de kat voldoende drinkt. Dit helpt blaasproblemen te voorkomen. “In het wild vangen ze vijftien tot twintig keer per dag een kleine prooi die voor negentig procent uit water bestaat, zoals muizen en vogels. En ze drinken liever niet waar ze eten, dus je moet op meerdere plekken bakjes neerzetten. Katten krijgen vaak te weinig vocht binnen.” En wil je ze echt verwennen, geef het water dan een smaakje door er wat stenen en zuurstofplantjes in, dat vind de kat veel lekkerder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BEGRIP VOOR KATTTEN

 

10-02-2018, 16:10 | Lezersnieuws | Claudia van der Linden

 

 

"Van katten wordt ten onrechte gezegd dat ze het ideale huisdier zijn omdat ze weinig zorg nodig hebben," aldus kattengedragsdeskundige Claudia van der Linden. "Dit komt omdat we minder van kattentaal begrijpen dan van bijvoorbeeld hondentaal. Grappige kattenfilmpjes zijn momenteel erg populair. Maar als je iets meer weet van katten zie je hele ongelukkige beesten."

 

"Het is logisch dat we ons meer in hondengedrag verdiept hebben" gaat de kattenanalist verder. "Honden werken a heel lang met ons samen, terwijl de kat geheel zelfstandig onze leefruimte muisvrij hield. "

Tegenwoordig is ook de rol van onze huiskat steeds die meer van een maatje. Bovendien houden we steeds meer katten samen en ook vaker binnenshuis. "Hierdoor worden we meer geconfronteerd met het gedrag van de kat. Het is belangrijk om te weten waarom de kat doet wat hij doet."

Om begrip te bevorderen geeft kattenanalist Van der linden regelmatig gratis spreekuren in Amersfoort en omgeving. Binnenkort gaat ze bovendien ook lezingen over kattengedrag houden. "Ik krijg vaak vragen zoals: Waarom krabt de kat toch steeds aan de bank terwijl er een prachtige krabpaal staat? In de lezing verklaar ik aan de hand van zintuigen, de manieren van communiceren en de natuurlijke behoeften van onze huiskat dit en vele andere soorten gedrag. Leuk voor de eigenaar om te weten en gunstig voor de kat. Want een begrepen kat is een gelukkiger kat."

 

Meer informatie over de spreekuren en de lezingen vindt u in de agenda op: www.analyzecat.nl

KATTENGEDRAGSDESKUNDIGE CLAUDIA: HUISKAT HEEFT ZEVEN WENSEN

17-08-2017, 13:11 | Lezersnieuws | Claudia van der Linden

"De kat als huisdier is  populair. Tegelijkertijd neemt met het aantal katten ook het probleemdrag toe. En daar stap ik in," vertelt Claudia van der Linden. Zij helpt bij o.a. onzindelijkheid, agressie en vernielzucht. Ook adviseert ze bij de introductie van een ander huisdier, de komst van een baby en geeft ze speladvies.

 

Van der Linden is gediplomeerd kattengedragstherapeut. "Ik ben opgeleid aan de Tinley Academie. Ik heb daar van wetenschappers én van praktijkdeskundigen les gehad. Als levenslange kattenliefhebber en -eigenaar heb ik ongelooflijk veel geleerd wat ik nog niet wist en werd gedurende de opleiding steeds enthousiaster. Ik ben nu in staat het welzijn van de huiskat te verbeteren en dat doet me veel genoegen."

 

Binnenkat

"Katten zijn het ideale huisdier als je veel van huis bent," zegt ze. "Want ze zijn behoorlijk zelfstandig. Maar het is een misverstand dat je 'niets' met ze hoeft te doen. Zeker bij een binnenkat die beperkt wordt qua ruimte en het vinden van uitdagingen. Binnenkatten kunnen lusteloos en depressief worden uit verveling. In het geval van een kat die buiten geen vertier kan zoeken moet de eigenaar echt een tandje bij zetten om het dier een leuk leven te geven."

 

Zeven wensen

De huiskat is van onze gedomesticeerde huisdieren het meest wilde dier met dus ook de bijbehorende wilde instincten. "Ik zeg altijd: een kat heeft zeven wensen, zeven minimale levensbehoeften waaraan moet worden voldaan, " vertelt Claudia "Het hebben van een territorium is één. Dit is controle uitoefenen over een ruime en veilige plek. Daarnaast moet het jachtinstinct bevredigd worden, dit kan d.m.v. spel. Verder moet een kat kunnen klimmen, krabben en nieuwe dingen ontdekken om het leven interessant te houden. Ook een comfortabele slaapplek Is een must en tenslotte moet de kat zich kunnen terugtrekken. Veel probleemgedrag ontstaat doordat niet aan deze basisbehoeften wordt voldaan."

 

Analyze Cat

"Al het probleemgedrag heeft een reden. D.m.v. een analyse achterhaal ik die reden. Hierna stel ik een therapie voor. Het geluk van de kat speelt hierbij een grote rol. Soms is de oplossing eenvoudig. Bijvoorbeeld bij een onzindelijke kat de kattenbak op andere plek in huis neerzetten. Maar bij agressie is het vaak een langer traject. De reden voor het agressieve gedrag wordt zo mogelijk weggenomen maar moet ook worden afgeleerd door het aanleren van ander gedrag, dat kost tijd en inzet van de eigenaar."

 

www.analyzecat.nl - Tel: 06-261 02 117