KRABBEN, AANVALLEN EN AAIEN...HOE ZIT DAT?

 

Vraag van Kathy:

Onze zoon heeft een kat welke 10 jaar oud is en hij heeft hem vanaf de geboorte. Nu blijft de kat alles kapot krabben. Leren stoelen, stoffen stoelen... echt alles. We hebben van alles geprobeerd - spuitbussen op de spullen, zeggen dat ze niet mag doen en corrigerende tik, maar helaas. Kun je dit nog afleveren of is dat niet meer te doen en hoe kun je het afleren?

Een andere vraag is: Hij grijpt als men met blote benen loopt steeds naar je benen. Als wij haar verzorgen als onze zoon op vakantie is dan komen we binnen en aaien haar, heel kort want krijgen na paar keer aaien meteen een krab van hem. Dit doet hij bij mijn zoon trouwens niet. Waarom vertoont hij dit gedrag bij ons en niet bij mijn zoon?

 

Beste Kathy,

Betreft het krabben aan meubels; krabben is natuurlijk en instinctief gedrag voor een kat. Instinctief gedrag is niet af te leren, maar wel in andere banen te leiden. Ook wanneer een kat al tien jaar oud is. Nu kunnen katten om meerdere redenen aan meubels krabben; om hun nagels te verzorgen, om stress te verminderen maar het meest waarschijnlijk om het territorium te markeren. Katten laten door te krabben een soort geursporen (feromonen) achter waarmee ze laten weten dat het hun gebied is. Katten doen dit graag op strategische plekken. Bijvoorbeeld bij in- en uitgangen, in de buurt van ramen en langs veel gebruikte looproutes van de kat. Laat dat laatste nou net zijn waar ook de meubels staan. De meubels zijn bovendien zacht en krabben dus lekker. De oplossing kan betrekkelijk eenvoudig zijn: plaats een fijne krabgelegenheid die hoog genoeg is voor de kat om uitgestrekt en staand te krabben naast de plek waar het niet mag.

Het grijpen van de blote benen kan een uiting van verveling zijn. Beweging triggert bij katten het jachtinstinct. Tijdens de jacht zitten katten vaak verdekt opgesteld en bespringen hun prooi  wanneer deze in de buurt komt. Kunnen katten onvoldoende aan dat jachtinstinct voldoen richten ze zich vaker op bewegende, in dit geval langslopende, benen van mensen. Ook kan het zo zijn dat er met de poes van jullie zoon als kitten gespeeld is met handen, armen en/of voeten. Ze heeft dan geleerd heeft dat lichaamsdelen leuk bewegend  ‘speelgoed’ is. Dagelijks met de poes uitdagende hengelspellen spelen zorgt ervoor dat ze deze behoefte op een andere manier kan vervullen.

Bij sommige katten is aaien een kunst. Uithalen na een paar keer aaien terwijl ze dat bij jullie zoon niet doet kan te maken hebben met de manier van aaien. Het kan te hard zijn, of op het verkeerde deel van het lijf . Ook kan het moment voor de kat niet geschikt zijn.  Bij binnenkomst heeft ze misschien honger en is ze niet in de stemming om geaaid te worden. Bovendien is aaien best intiem contact. Sommige katten reserveren deze vorm van contact dan ook alleen voor mensen met wie ze een heel vertrouwde band hebben en ervaart de kat het bij anderen als een ‘ongewenste intimiteit’. Het respecteren van haar grens en het uithalen vóór zijn is het beste advies. Let hierbij vooral op de staart, wanneer deze begint te zwiepen neemt de spanning toe. Dan wordt er een grens overgegaan. Zeker wanneer de pupillen groot worden en haar blik zich op de hand richt is het oppassen geblazen,  want dan is de uithaal op handen.

 

Claudia van der Linden, Tinley-gedragstherapeut

 

Dit artikel is eerder verschenen in Hart voor Dieren

LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

WERKZAAM ALS GEDRAGSTHERAPEUT KAT BIJ:

 

ERKEND DOOR