DE PERSOONLIJKE CIRKELS VAN DE KAT

 

 

Er zijn bij katten geen grote verschillen in uiterlijk zoals je deze bij bijvoorbeeld honden wel ziet. Alle katten lijken qua grootte en bouw min of meer op elkaar. Dit wil niet zeggen dat alle katten ook hetzelfde reageren op hun omgeving. De individuele verschillen kunnen behoorlijk groot zijn.

Een leuke manier om een van deze verschillen in kaart te brengen is door het kijken naar de  ‘persoonlijke cirkels’. Katten hebben een aantal onzichtbare cirkels om zich heen. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld zien hoe een kat zich opstelt tot vreemden of hoe zelfverzekerd een kat is.

 

De cirkel die het dichts om de kat heen ligt is de Persoonlijke afstand-cirkel. Het geeft de ruimte aan waarbinnen zich alleen intimi mogen begeven. Dit zijn soortgenoten, mensen of andere dieren waarmee de kat een sociale band heeft en goede vrienden mee is.

Daaromheen ligt de Sociale afstand-cirkel. Dit is afstand waarin de kat de aanwezigheid van een ander prima vindt maar intiem of lichamelijk contact niet op prijs stelt. Katten die op basis van tolerantie met elkaar samenleven respecteren deze grens van elkaar.

Hierna volgt de Kritische afstand-cirkel. Wanneer een kat zich bedreigt voelt door iets dat of iemand die deze cirkel binnenkomt vindt zal hij zich gaan verdedigen.

De cirkel die het verst van de kat verwijderd is de Vluchtafstand-cirkel. Het is de afstand waarop de kat zal vluchten voor gevaar. Bij angstige katten is deze cirkel heel groot. Bij zelfverzekerde katten die minder bang zijn om het gevecht aan te gaan is deze juist kleiner.

 

Onze Tips:

1.     Vluchtafstand

De grootte van een cirkel kan in de loop van een kattenleven veranderen door ervaringen en leerprocessen. Zo wordt de vluchtcirkel van een kitten kleiner naarmate hij meer ervaring krijgt van wat een echte dreiging is.

2.     Hormonen

Pas op met moederpoezen. Ter verdediging van haar kittens en onder invloed van hormonen  kan de Persoonlijke afstand- cirkel opeens heel klein zijn of de kritische afstand juist heel groot.

3.     Ik-tijd

Ook al behoor je tot de uitverkorenen die welkom zijn in de Persoonlijke afstand-cirkel iedere kat heeft behoefte aan ik-tijd. Een plek waar je kat zich ongestoord kan terugtrekken wanneer hij daar behoefte aan heeft is daarom belang.

LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

AANGESLOTEN BIJ

 

ERKEND DOOR