Artikelen kat


DE PERSOONLIJKE CIRKEL VAN DE KAT

Door: Claudia van der Linden

 

Er zijn bij katten geen grote verschillen in uiterlijk zoals je deze bij bijvoorbeeld honden wel ziet. Alle katten lijken qua grootte en bouw min of meer op elkaar. Dit wil niet zeggen dat alle katten ook hetzelfde reageren op hun omgeving. De individuele verschillen kunnen behoorlijk groot zijn.

Een leuke manier om een van deze verschillen in kaart te brengen is door het kijken naar de  ‘persoonlijke cirkels’. Katten hebben een aantal onzichtbare cirkels om zich heen. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld zien hoe een kat zich opstelt tot vreemden of hoe zelfverzekerd een kat is.

 

Dierenwereld, december 2022


OVERMATIG MIAUWEN

Door: gedragstherapeut kat Claudia van der Linden

 

Beste Tinley-mensen, ik heb een Europees Korthaar-kater van zes jaar jong. Hij is gecastreerd en volgens de dierenarts verkeert hij in blakende gezondheid. Sinds enkele maanden is hij echter ontzettend vocaal. Hoorde ik hem vroeger nooit, nu miauwt hij aan een stuk door, en echt over van alles: als er een deur dichtzit voor hem, als er geen brokjes meer in zijn bakje zitten, als hij eigenlijk hoort te slapen 's nachts (voor mij ook niet echt prettig). Ik snap er niks van dat hij zo klaaglijk miauwt, en ziek is hij dus niet. Waarom moppert een kat opeens zoveel? Kan ik er iets aan doen?

 

 Hart voor Dieren, november 2021


Interview over boek het boek: Hond & Kat, Zo doe je dat!  Pets Visions, nr 1 -2021


HET (A)SOCIALE LEVEN VAN EEN KAT

Door Claudia van der Linden

Tinley-gedragstherapeut voor katten

 

Onze huiskat stamt af van de Afrikaanse wilde kat, een dier dat voornamelijk alleen leeft. was. Ook nu nog zijn onze katten dieren die alleen jagen en alleen eten. Tijdens de domesticatie – het verworden tot huisdier – zijn katten wel socialer geworden. Zowel naar andere katten, als naar mensen en andere dieren zoals honden. Alleen door voldoende voedselbronnen kon dit sociaal gedrag zich ontwikkelen. De mogelijkheid om anderen te vertrouwen en banden aan te gaan is een aanleg in katten die ontwikkeld moet worden. De mate waarin sociaal gedrag ontstaat hangt af  van karakter en temperament en daarnaast welke ervaringen de kat heeft gehad in de kittentijd. Bij kittens begint dit leerproces van de kennismaken met de leefomgeving (socialisatie) al met drie weken. 

 

Dierenwereld, maart 2023


WAAROM WISSELEN KATTEN VAN SLAAPPLEK

Door: gedragstherapeut kat Claudia van der Linden

 

Vraag van Jannie: Waarom ligt een kat maandenlang in een bepaald mandje en dan ineens nooit meer?

 

Hart voor Dieren, januari 2023


KUNNEN KATTEN ROUWEN?

Door: Claudia van der Linden

 

Mijn kater Faust is 13 jaar en heeft zijn hele leven lang samengeleefd met zijn broertje Mats. Mats is ruim drie maanden geleden gestorven aan een nierziekte. Faust is sindsdien volledig van de kaart. Ik denk dat hij Mats mist want hij miauwt veel en lijkt hem te zoeken. Hij is ook erg rusteloos. Kunnen katten rouwen? En hoe lang duurt zoiets? En is het verstandig om er weer een soortgenoot bij te zetten of juist niet? En moet dat dan ook een oudje zijn?

 

Hart voor Dieren, Juli 2022


KATTENGEDRAGSTHERAPIE IS NIET ZWEVERIG

Interview in Amersfoort Nu, augustus 2017 

EEN MULTI-KAT HUISHOUDEN

IN HARMONIE

 

Door Tinley-gedragstherapeut kat Claudia van der Linden

 

De verleiding kan groot zijn om als kattenliefhebber het huishouden steeds opnieuw uit te breiden met nog zo’n elegante viervoeter erbij. Totdat je er achter komt dat er spanningen, conflicten of zelfs vechtpartijen tussen de katten zijn en er

onderling helemaal  niet zoveel vrede en vriendschap is als jij voor ogen had. Wat kun je doen om een groep katten in harmonie te laten samen leven? Leven in een groep gaat voor een kat het beste wanneer er geen competitie is over voedsel en over andere ‘bronnen’ en ze de gelegenheid hebben elkaar te ontlopen.

 

Dierenpraktijken, februari 2023

KATTENKRUID MAAKT VEEL KATTEN VROLIJK!

Door: Claudia van der Linden

 

Waarschijnlijk ken je het wel kattenspeeltjes die kattenkruid bevatten en tot gevolg hebben dat je kat zich anders gaat gedragen. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat er precies gebeurt en of het, zoals een drug, verslavend is. Wees gerust, je kan het zonder problemen aan je kat blijven geven, katten worden er niet afhankelijk van. 

 

Dierenwereld, september 2022


AGRESSIE TUSSEN KATTEN NA AFWEZIGHEID

Door Tinley-gedragstherapeut kat Claudia van der Linden

 

Je hebt twee katten die voorheen dikke vrienden waren. Nadat één van hen bij de dierenarts of trimmer is geweest is het hommeles. De katten kunnen elkaar niet meer luchten of zien, ze grommen en blazen of erger: er wordt gevochten. Hoe komt dit en belangrijker nog: wat doe je eraan?

 

Kattenmanieren nr. 3,  2022LOCATIE

 

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

 

KvK nr. 83301593

 

 

NEEM CONTACT OP

 

 

VOLG ONS

 

 

 

Instagram

Facebook

AANGESLOTEN BIJ

 

ERKEND DOOR