· 

MULTIKATHUISHOUDEN

Onze huiskat stamt af van een alleenlevend (solitair) dier en heeft nog veel van zijn natuurlijk gedrag behouden.  waaronder zijn solitaire aard. Maar tijdens de domesticatie – het samenleven met mensen – is de solitaire kat veranderd in een kat die in staat is met andere katten samen te leven. Een aanzienlijk deel van onze huiskatten leeft in een huis met andere katten. Hoe plezierig vinden ze dit eigenlijk?

 

Hier is geen simpel antwoord op te geven. Los van het karakter van de kat spelen er een aantal zaken mee.

 

- Hebben ze tijdens de eerste weken samengeleefd met andere katten (anders dan moeder en nestgenoten)? Katten die van jong af aan gewend zijn aan ander katten en hier positieve ervaringen mee hebben gehad zijn vaker kat-sociaal.

 

- Kennen de katten elkaar van jongs af aan? Wanneer katten elkaar van kitten af aan kennen hebben ze tijdens de gevoelige periode  banden met elkaar opgebouwd.

 

- Leeftijd van de kat. Katten boven de 2 jaar ervaren meer stress als ze met onbekende katten moeten gaan samenleven dan jongere katten. Maar ook het verschil in leeftijd speelt mee. Een oudere kat zit over het algemeen niet te wachten op een drukke jonge kitten.

 

Zijn er voldoende mogelijkheden voor de katten om ergens alleen te zijn, zich te verstoppen of rust te vinden? Hebben ze ieder een eigen stukje territorium? Iedere kat heeft op zijn tijd behoefte aan ik-tijd.

 

- Is er genoeg ruimte voor de katten om elkaar uit de weg te gaan? Zijn er genoeg bronnen: voer,- en drinkgelegenheden, kattenbakken, krabpalen, klimpalen, speeltjes en comfortabele ligplekken?  

 

- Is de omgeving van de kat voorspelbaar en controleerbaar? Katten houden van een duidelijke dagelijkse routine. Andere katten kunnen dit verstoren.

 

- Valt er voor iedere kat genoeg te ontdekken en te spelen ? Dit kan zijn in de vorm van naar buiten gaan, maar ook voerpuzzels  en spelen met de eigenaar.

 

Vrienden

Katten die elkaar aardig vinden en het fijn vinden met elkaar te leven benaderen elkaar met de staart omhoog, begroeten elkaar door neus-neus contact, wrijven hun lichamen langs elkaar, liggen tegen elkaar aan en wassen elkaar. Ook heb vrienden geen enkel probleem om bronnen (voerplaats, slaapplaats, de kattenbak etc.) te delen. Wanneer ze met elkaar spelen nemen ze hiervoor wisselend het initiatief.

 

Tolerantie 

Katten die elkaars gezelschap niet waarderen maar elkaar wel tolereren zijn vaak niet tegelijkertijd in dezelfde ruimte aanwezig, eten op verschillende tijden, hebben weinig interactie of negeren elkaar.

 

Katten die elkaar niet aardig vinden blokkeren doorgangen en bronnen zoals voerbakjes maar denk hierbij ook de kattenbak. Het aanwezig zijn van de ene kat in een ruimte zorgt ervoor dat de andere kat de ruimte verlaat, er kan geblazen, gekrabd en gevochten worden. Ook aanstaren, een vorm van passieve agressie, wordt dan veel waargenomen. Deze katten doe je geen plezier door ze te laten samenleven of je moet genoeg ruimte hebben zodat de katten elkaar goed kunnen ontlopen en ieder hun eigen territorium hebben.

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).