· 

DE ZEVEN WENSEN VAN EEN KAT

Iedere kat heeft een aantal natuurlijke en instinctieve behoeften naast voldoende gevoed te worden en gezond te zijn. Voor het geluk van je kat zijn het voldoen aan deze ‘zeven wensen’ een basisvoorwaarde.

 

 

 

1. Territorium.

 

Het territorium geeft de kat zijn gevoel van veiligheid. Het is een groot genoeg gebied waarin de gebeurtenissen voorspelbaar zijn en waarover hij controle kan uitoefenen.

 

 

2. Jagen.

 

De instinctieve behoefte tot jagen kan vervangen worden door spel. Katten spelen het liefst met bewegende voorwerpen ter grootte van een muis dat een vacht of veren heeft. Als eigenaar doe je je kat een groot plezier door met een speelhengel met hem te spelen.

 

 

3. Hoog zitten.

 

Dit uit zich vaak in een klimbehoefte. Katten zit graag hoog om uit te kijken over hun territorium. Sommige katten slapen ook graag hoog om hun gevoel van veiligheid te vergoten. Dit kan buiten in een boom zijn maar ook binnen op de boekenkast of in een geschikte klimpaal.

 

 

4. Krabben.

 

De meeste katten krabben graag staand terwijl ze zich uitrekken. Zorg daarom voor krabgelegenheden die minimaal 75 cm hoog zijn. Krabben is nodig voor de nagelverzorging maar ook om het territorium af te bakenen. Dit afbakenen doen ze graag bij in-en uitgangen.

 

 

5. Ontdekken.

 

Nieuwe dingen ontdekken houdt het kattenleven spannend en de kat actief. Wissel speeltjes daarom regelmatig af, laat de kat denkspelletjes doen. Gebruik kruiden om het reukzintuig te prikkelen. Zeker katten die niet naar buiten kunnen, waardoor hun belevingswereld beperkt,  is hebben hier veel baat bij. Het meenemen van herfstbladeren of dennenappels is een simpele manier om toch iets van buiten naar binnen te brengen.

 

 

6. Alleen zijn.

 

Als dier dat afstamt van een alleenlevende voorouder heeft onze huiskat een rustige plek nodig waar hij ongestoord alleen kan zijn.

 

 

7. Comfortabele slaapplekken.

 

Een kat slaapt gemiddeld 16 van de 24 uur. Ze doen dit graag op een warm plekje. De kat heeft graag verschillende keuzemogelijkheden en zoekt het plekje graag zelf uit.

 

 

 

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).