· 

DIERENARTSBEZOEK

Dierenartsbezoeken leveren bij veel katten stress op. Vaak begint dit al bij de kattenreismand. Dit is de voorbode dat er iets onaangenaams staat te gebeuren. Kies, voor zover mogelijk, altijd voor een katvriendelijke praktijk; deze hebben aanpassingen waardoor de kat minder spanningen ervaart. Als eigenaar kun je ook veel doen op de kat meer op zijn gemak te stellen.

Hieronder staan enkele eenvoudige manieren om het je kat iets gemakkelijker te maken.

 

Reismand

De ideale  reismand is van boven te openen en makkelijk schoon te maken. Een kattenreismand waar de bovenste helft er helemaal vanaf kan is erg praktisch.

Een dekentje met de eigen geur van de kat in de reismand vergroot zijn gevoel van veiligheid.

 

Wees zelf kalm. Een kat is onrustiger wanneer jij onrustig bent.

Het gemakkelijkste en het fijnste voor de kat is wanneer je kat getraind is om zelf de reismand in te gaan. 

Hou ruim op tijd de kat in één ruimte zodat je de kat niet door het hele huis achterna hoeft te zitten om hem te vangen.

Lukt dit niet zorg dan dat je de kat rustig en zachtjes door de opening kan laten ‘zakken’. Zet hiervoor een reismand met alleen deur in de zijkant op zijn kant en sluit het deurtje voordat je de mand langzaam rechtop zet.

 

Paniek

Er zijn ook katten die al in paniek raken bij het zien van de reismand. Zorg dan dat je de reismand dicht in de buurt hebt staan maar uit het zicht van de kat. Omsluit je kat met een handdoek (liefst éentje die naar hemzelf ruikt) en zet hem snel en zonder aarzeling in de mand. Zorg ervoor dat de eerste poging direct succesvol is. 

 

Wachtkamer

Zet je kat in de wachtkamer niet op de grond: katten voelen zich veiliger wanneer ze hoog zitten. Katvriendelijke klinieken hebben een apart kattengedeelte zodat de kat gescheiden kan worden van de wachtende honden. Bij voorkeur heeft de dierenkliniek zelfs gescheiden behandelkamers.

Neem een doek mee die je over de kattenmand kan hangen om je kat een veiliger gevoel te geven.

Geef je kat iets lekkers wanneer hij rustig en kalm is.

 

Behandelkamer

Een katvriendelijke dierenarts geeft de kat de tijd om de situatie te overzien, is zelf rustig, praat zachtjes en is zachtaardig bij aanraken tijdens de behandeling.

Eenmaal op de behandeltafel kun je zelf een deurtje openen om te zien of de kat uit de reismand komt.

Bij een mand waar de bovenste helft af kan bestaat de mogelijkheid, afhankelijk van het soort onderzoek,  de kat in de onderste helft te laten zitten.

 

NB: Ga je met meerdere katten geef dan iedere kat zijn eigen reismand zodat onderlinge gevechten door spanning, angst of frustratie voorkomen worden.

 

Vind een kat vriendelijke dierenkliniek

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).