· 

REISMANDTRAINING

De beste manier om een kat de reismand in te krijgen is een kat die daar vrijwillig inloopt.  Zeker wanneer je kat erg gestrest raakt in de reismand of wanneer wegens (chronische) ziekte een bezoekje naar de dierenarts vaker nodig is. Hoe krijg je dit voor elkaar? Simpelweg gezegd door de draagmand te associëren met positieve ervaringen.

 

Reismand

Het begint bij het zien van de reismand. Dit mag geen negatieve reacties oproepen bij de kat. Wanneer de kat de mand ontwijkt of erger ervoor vlucht heeft je kat al negatieve ervaringen met de reismand. Probeer dan te achterhalen waardoor dit komt:

 -       Associeert de kat de reismand met een bezoek aan de dierenarts?

 -       Heeft je kat een hekel aan de reis zelf (autorit etc.)?

 -       Is de kat al vaak gedwongen in de reismand gezet?

 -       Is de reismand te klein, of oncomfortabel?

 -       Ruikt de reismand naar andere katten?

Dit laatste twee punten vallen te verhelpen door de reismand goed schoon te maken of door een nieuwe reismand te kopen. Voor de training is een reismand die zowel in de bovenkant als de voorkant een deurtje heeft en waar de bovenkant in zijn geheel vanaf kan aan te bevelen.

 

Begin training

 Zet de reismand op een rustige en comfortabele plaats. Bijvoorbeeld in de kamer waar de kat vaak rust en rustig en ontspannen is.

Wordt de kat angstig en nerveus bij het zien van de reismand haal dan de bovenkant er vanaf zodat het een soort mandje is. Berg de bovenkant uit het zicht van de kat op.

Breng een kwartiertje voordat de kat de reismand voor het eerst (weer) ziet er zijn eigen geur op aan. Doe dit door de kop van je kat te aaien (het gebied tussen mondhoek en oor) met een wattenschijfje. Breng de geur vervolgens over op de hoeken en de ingang en binnenkant van de reismand.

Leg iets in de reismand waar de kat dol op is: iets bijzonders lekker, een favoriet speeltje of een kattenkruid.

Wacht rustig af tot de kat interesse toont in de reismand. Dwing je kat in ieder geval niet. Het is belangrijk dat je kat dit uit zichzelf doet.

Wanneer de kat op de mand afgaat: beloon met lekkers.

Train dagelijks 1-3 korte momenten

 

 Stap 2

Leg een dekentje op de favoriete slaapplek van de kat. Leg het hierna voor de ingang van de reismand en leg er een beloning op.

Wordt de kat hier gespannen van leg het dekentje dan verder van de reismand weg. Het is de bedoeling dat de kat kan ontspannen op het dekentje!

 Wanneer de kat ontspannen is op het dekentje geef dan zijn favoriete beloning: lekkers, kruiden, maar het kan ook  aandacht of knuffelen zijn. De kat leert nu dat ontspannen zijn op het kleedje beloning oplevert.

 

Stap 3

Schuif het dekentje, wanneer het niet in gebruik is door je kat, in enkele uren – dagen of soms zelfs weken  – steeds dichterbij de reismand.

Zorg nu dat de bovenkant van de reismand er af is en schuif het dekentje met kleine stapjes steeds iets verder in de reismand. De kat moet erin gaan liggen alsof het een mandje is.

Zet vervolgens de bovenkant er weer op (niet als de kat erin ligt!).

Beloon je kat dan weer bij iedere stap die hij richting reismand maakt en tot slot bij ieder stapje dat hij ín de reismand zet. Dit kan snel maar ook heel langzaam gaan. Neem de tijd.

 

Stap 4

Kan de kat enkele minuten ontspannen in de reismand zijn zet er dan het deurtje in maar laat het open staan.

Zit de kat in de reismand doe dan het deurtje heel kort even dicht en meteen weer open. Beloon je kat opnieuw.

Hierna kan je het deurtje steeds verder dicht doen. Doe het steeds direct weer open zodra de kat aanstalten maakt er uit te willen. Hierdoor heeft de kat zelf controle en kan vertrouwen opbouwen.

Tenslotte zit het deurtje helemaal dicht. Bouw dan in kleine stapjes de duur dat je kat in een gesloten reismand zit op. Blijf hierbij steeds belonen.

 

Stap 5

Train vervolgens op dezelfde manier, met kleine stapjes, het optillen van de reismand en het lopen met de reismand. Begin met de reismand zachtjes, kort over de vloer te schuiven. Wil je kat eruit doe dit dan meteen en beloon je kat. Gaat dit goed, til de mand hierna 1 seconde op en zet weer neer. Bouw ook dit langzaam uit. Tot slot volgt het lopen met de reismand; binnenshuis, buitenshuis en in de auto.

 

Voorafgaand aan de reis kun je je kat nu uitnodigen de reismand in te gaan door er wat lekkers in te leggen.

 

Voorkom dat je kat de reismand na het eerste reisje weer gaat associëren met een negatieve ervaring: Maak de mand schoon, zorg ervoor dat de reismand in huis weer toegankelijk is en beloon  je kat regelmatig wanneer hij er gebruik van maakt. Zo blijft de positieve associatie in stand. 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).