· 

DE PLANTENSPUIT

 Het is een nog vaak gezien advies op het internet om katten ongewenst gedrag af te leren: ‘De plantenspuit!’ Katten houden over het algemeen niet van water en het geluid van een plantenspuit lijkt een beetje op het geblaas van katten. Redenen voor katten om een hekel te hebben aan de plantenspuit. Helaas is de werkelijkheid dat de kat het ongewenste gedrag niet afleert maar wel leert om bang te worden van de plantenspuit of erger nog, van degene die de plantenspuit hanteert, Hierdoor kan de band tussen eigenaar en kat behoorlijk verslechteren.

 

Onduidelijk

Katten zijn van oorsprong alleen levende dieren die hun veiligheid uit hun territorium halen. Een kat die ongewenst verdrag vertoont is zich er niet van bewust dat dit ongewenst is. De straf, natgespoten worden, komt voor hem daarom uit het niets. Het is voor de kat volstrekt onduidelijk dat dit het gevolg is  van zijn ongewenste gedrag. Wél tast het zijn gevoel van veiligheid aan en dit geeft hem angst en stress.

 

Wat dan wel?

Belonen voor gedrag dat wel gewenst is!

Springt de kat op de eettafel tijdens het diner? Vraag je af wat motiveert je kat om dit te doen. Gaat het om aandacht, verveelt hij zich of heeft hij honger? Voorkom dat het ongewenst gedrag ontstaat door  je kat een voerpuzzel of iets te spelen te geven of werk met geurverrijking  ter afleiding of om aan ‘zijn vraag’ te voldoen. Tegelijkertijd  beloon je op deze manier je kat voor  gedrag dat wél gewenst is; in dit geval zich met 4 poten op de grond bevinden.

De Plantenspuit? Die is om planten water te geven.

 

Meer weten over straffen (en belonen)? Stuur een mail o.v.v. 'Kat en Straffen en Belonen' dan stuur ik je het artikel toe.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).