· 

WAT IS VOERVERRIJKING?

Vrij levende katten hebben per dag 4 a 5 prooien nodig om voldoende voedsel binnen te krijgen. Hiervoor moeten ze een keer of 12-15 op jacht omdat maar één op de drie pogingen succesvol is. Onze huiskat daarentegen hoeft maar weinig voor zijn brokken te doen: nauwelijks te bewegen, niet op zoektocht te gaan en niet te denken. Met name binnenkatten die door het binnenleven  beperkte uitdagingen hebben kunnen de afleiding en beweging goed gebruiken.

 

Puzzels

Voerverrijking is het voedsel van de kat te verstoppen of in ‘puzzels’ te doen zodat ze moeten zoeken of oplossingen zien te vinden om bij hun voer te komen. Het stimuleert, en activeert je ka en zet aan tot denken. Daarnaast kan ingezet het worden ter afleiding en helpt verveling te voorkomen.

 

Voerverrijking kan worden gedaan  met in winkels gekochte voerpuzzels maar kan ook heel goed met huis-, tuin-, en keukenmaterialen. Kijk voor zelfgemaakte ideeën en hoe je je kat dit hersenwerk kan aanleren op:  https://hersenwerkvoorkatten.nl  en DIY Cat Brain Games / Maak Je Eigen Kattenpuzzels / Katzen Fummelbrett.

 

Een andere, voor veel mensen een onsmakelijke, manier van voerverrijking is het aanbieden van hele (reeds dode) dieren als voedsel (eendagskuikens, etc.). Veel katten vertonen dan eerst jachtgedrag voordat ze hun maaltijd opeten. Katten die hieraan niet gewend zijn zullen ook deze vorm van voerverrijking moeten leren.  

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).