· 

HOE SOCIAAL IS DE KAT?

Katten stammen af van territoriale, alleenlevende voorouders. Om te overleven was sociaal gedrag daarom niet van groot belang. Katten halen hun gevoel van veiligheid uit hun territorium en niet uit contact met andere katten of dieren waarmee hij woont (mens/hond). Negenduizend jaar domesticatie heeft de behoefte aan een territorium eigenlijk niet veranderd. Wel is onze huiskat door samenleven met andere dieren (waaronder ook de mens) van een nauwelijks sociaal dier semi-sociaal geworden.

 

De huiskat heeft zich aangepast aan het leven in een groep. Sterker nog: als kattenliefhebber weten we het al lang, onze kat is (soms) blij met onze aanwezigheid. Dit geldt nog steker voor binnenlevende katten voor wie onze beschikbaarheid een welkome variatie in hun bestaan kan zijn.

 

Spinnen

Bij onze afwezigheid van enkele uren blijken onze katten meer te slapen en na onze terugkomst meer te spinnen. Spinnen is gedrag dat de kat ondermeer laat zien wanneer er behoefte is aan contact en/of verzorging. Bovendien kan spinnen ook een uiting zijn van tevredenheid en daarom een teken dat de kat blij is zijn eigenaar weer te zien.

 

Genen

 Overigens zijn er wel grote individuele verschillen in hoe sociaal een kat is. Dit is ondermeer afhankelijk van genen en socialisatie. Sommige katten kunnen volop genieten van menselijk contact terwijl andere geheel tevreden zijn zonder menselijk contact.

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).