· 

BRRR..KOUD. TIPS OM JE KAT WARM TE HOUDEN

Gezonde katten kunnen zich goed handhaven in zowel koude als warme omgevingen. Maar in de wetenschap dat de voorouder van onze huiskat in een warm klimaat leefdese was is het logisch dat katten zo kunnen genieten van de warmte. In de wintermaanden stellen onze huiskatten een behaaglijk plekje daarom op prijs. Zeker de oudere, zieke, jonge en de katten die buiten leven kunnen onze hulp om warm te blijven gebruiken.

 

Katten zijn ‘kieskeurig’. Ze hebben sterke voorkeuren voor wat ze fijn vinden. De onderstaande tips zijn daarom een manier om uit te proberen waar hun voorliefde ligt.

  • Katten hebben graag keuze uit meerdere slaaplekken en ze zullen over het algemeen dankbaar gebruik maken van de kattenbedjes die we voor ze plaatsen. Veel katten vinden een kattenbedje met een dakje (tentje/iglo) behaaglijk.
  • Maakt je kat geen gebruik van mandjes/bedjes leg dan een dekentje neer op de plekken waar hij graag slaapt. Door het dekentje eerst zachtjes langs de kop van de kat te wrijven heeft het voor de kat meteen een vertrouwde geur. (Ook het gebruik van een kattenkruid op de slaapplek kan het gebruik ervan stimuleren.)
  • Een hangmat aan de radiator , of een bedje op de vensterbank boven de radiator wordt door veel katten gewaardeerd.
  • Leg een bedje neer daar waar de zon vaak naar binnen schijnt.
  • Met een kruik, kersenpitzakje of elektrisch warmtekussen zorg je eenvoudig dat je kat een voorverwarmd slaapplaatsje heeft. Zeker voor oudere katten die last hebben van artrose is dit comfortabel. (Leg altijd wel een dekentje over de warmtebron en zorg ervoor dat de kat de ruimte heeft te gaan verliggen wanneer het te warm wordt.)
  • Veel katten liggen graag hoog. Maar voor de oudere, niet zo soepele kat en de onervaren kitten moeten de plek wel makkelijk en veilig bereiken zijn.

 ZWERFKATTEN

Zwerfkatten of katten die alleen buitenshuis gehouden worden hebben ook behoefte aan een warme plek om te slapen.

 Zorg voor een beschutte plek; laat de deur van schuur of garage openstaan of maak hiervoor een buitenhok. Plaats daarin een geïsoleerde slaapplek; dit kan al eenvoudig door een kartonnen doos boven de grond te plaatsen met daarin oude kranten en stro. Plaats daaroverheen een plastic bak met een kleine opening. Het binnenwerk kan ook van piepschuim worden gemaakt, dit isoleert nog beter.

Bij extreme kou kun je in de garage of schuur eventueel een hittebron plaatsen.

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).