· 

BUITENKATTEN

 

De discussie buiten- of binnenkat kan eindeloos gevoerd worden. Buitenkatten lopen risico’s in de vorm van ziekten of verwondingen in gevechten of door (verkeers)ongelukken. Maar ook binnenkatten hebben hun eigen leed zoals frustratie door vrijheidsbeperking. Daarnaast zie ik als gedragstherapeut bij binnenkatten of katten met een alleen een buitenren nog te vaak een tekort aan mogelijkheden om normaal kattengedrag te vertonen. Dit is niet alleen van invloed op het geluk van de kat maar kan ook lichamelijke gevolgen hebben zoals obesitas of ziekte als gevolg van een tekort aan frisse lucht.

 

Deze blog gaat niet over deze discussie, want wat goed is voor de kat en zijn eigenaren is in iedere situatie is anders.

 

Verkeersongelukken

 Gaat de kat naar buiten dan hoort daar onvermijdelijk het risico op een (verkeers)ongeluk bij. Factoren die het risico op ongelukken vergoten zijn:

 •  Verkeersdrukte.
 •  Dag of nacht: de meeste (verkeers)ongelukken met katten gebeuren ’s-nachts.
 •   Neutralisatie: katten -zeker katers- die niet geneutraliseerd zijn dwalen verder van huis en komen dus vaker wegen tegen.
 •  Leeftijd. Jonge katten hebben een verhoogd risico op (verkeers)ongelukken omdat ze minder ervaren zijn. Ontsnapte binnenkatten lopen overigens een nog groter risico omdat zij geen ervaring hebben met de gevaren van buiten.

 

Gevaren verkleinen

Hieronder volgen een aantal tips om de gevaren voor buitenkatten te verkleinen. Of alle onderstaande methoden mogelijk en/of wenselijk zijn is afhankelijk van het karakter van de kat, zijn gewoonten en de omgeving.

 •  Chippen, waarbij correcte gegevens even zo belangrijk zijn.
 • Vaccineren tegen overdraagbare ziekten.
 •  Neutraliseren. Dit verkleint het gebied waarin rondgelopen wordt. Minder kans op verdwalen.
 • Train je kat te komen wanneer je roept. Je kan je (jonge) kat op die manier leren bij rijdende auto’s weg te blijven  (Rijdende auto- terugroepen - belonen) of je kan…
 •   …je kat voor de nacht binnenroepen. Hou hierbij rekening met het feit dat katten nachtdieren zijn en dat hij dan overdag voldoende gelegenheid krijgt zijn behoeften te vervullen.
 •  Meegaan met je kat op excursie en hem trainen veilige routes te lopen.
 • Tuin afzetten. Verrijk dan wel je tuin met spel-, klim- en krabmogelijkheden. Plant kattenkruid en werk met geurverrijking en speel (buiten) met je kat zodat hij aan zijn jachtinstinct kan voldoen. Dit voorkomt verveling.

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).