· 

AAIEN: WAT VINDT DE KAT WEL/NIET PRETTIG?

 

Wat is kan het toch fijn zijn om je kat van kop tot staart te aaien; tenminste dat vinden veel van ons. Katten denken daar soms anders over. Soms laten ze dat zelfs weten door te bijten: er is dan sprake van aai-agressie. Dit gedrag vertonen ze wanneer ze vinden dat er te lang geaaid wordt, op de verkeerde plaats, of op het verkeerde moment. Hoewel het zo kan lijken komt dit gedrag niet uit het niets heeft de kat al vaak meerdere signalen gegeven om aan te geven dat het aanraken niet gewaardeerd wordt.  Kattenmensen weten het: katten zijn sterke individuen met elk hun eigen voorkeuren. De signalen die de kat afgeeft kunnen onomwonden zijn maar kunnen ook heel subtiel.

 

Risicogebieden

 Wáár, hoe en of de kat graag geaaid wordt verschilt per individu. Een kat die uit zichzelf naar jou toekomt is in voor sociaal contact waardoor het al waarschijnlijker is dat hij ook geaaid wil worden. De staartaanzet en de buik zijn risicogebieden. Aai een kat daar niet behalve als je zeker weet dat hij het daar prettig vindt. Pak in ieder geval nooit de kat op om hem in babyhouding eens flink over de buik te aaien. De kat verliest dan alle controle en vindt dit niet prettig.

 

Kort en vaak

De meeste katten kun je beter kort en vaak aaien. Maar zoals al eerder gezegd: de voorkeuren kunnen per individu erg verschillen. Aai niet te hard over het kattenlichaam, het lichaam mag niet ingedrukt of weggeduwd worden. Geef geen klopjes op de zijkanten.

 Sommige katten geven er de voorkeur aan om alleen zachtjes onder de kin of rondom de wangen of oren geaaid te worden. Probeer daarom verschillende technieken uit en leer je kat kennen.

 

Overweldigend

Onze handen zijn in verhouding tot de kat groot. Sommige katten ervaren geaaid te worden met de hele hand als overweldigend. Probeer dan te aaien met maar een paar vingers of alleen met de vingertoppen. Kijk de kat bovendien niet lang in de ogen. In kattentaal is dit een vorm van passieve agressie.

 

Ja ik vind het fijn!

 Een kat laat weten dat hij het aaien prettig vindt door:

 •  Te spinnen.
 • Zijn kop of lichaam tegen je hand aan te duwen.
 • Tegen je aan te leunen.
 • De buik te ontbloten (Let op! Dit is niet direct een uitnodiging om op de buik te aaien.)
 • Met de voorpoten staand te trappelen.
 • Je hand te likken.
 • Te kwijlen.
 • De ogen te sluiten of langzaam te knipperen (slow eye blink).
 • Te kneden met de voorpoten.

Beter stoppen

 Het aaien kan beter gestopt worden wanneer:

 •  De kat met de staart begint te zwiepen of te slaan.
 • De pupillen groter worden
 • De kat stress-signalen vertoont zoals o.a. huidrimpelen, met de tong over de neus gaan, bek aflikken of pootje heffen, de kop schudt of zijn lichaam uitschudt.
 • De kat het lichaam afwendt.
 • De kat de kop draait richting de hand en de hand volgt met de ogen.
 • Begint te grommen of op een lage toon kort miauwt.

Mood

Bij aaien speelt ook de gemoedstoestand van de kat mee. Misschien is de kat wel moe en wil hij ongestoord slapen. Ook wanneer een kat gefrustreerd, angstig of opgewonden is hij meestal niet in de ‘mood’ om geaaid te worden. Zelfs de grootste knuffelkat heeft van dit soort momenten. De gemoedstoestand kan bovendien ‘opeens’ veranderen. Stel je bent je kat lekker aan het knuffelen maar dan ziet hij buiten opeens een vogel die al zijn aandacht opeist, dan kan die aaiende mensenhand behoorlijk afleidend en irritant zijn.

 

Mijn ervaring is dat de meeste katteneigenaren hun kat goed kennen en precies hebben geleerd waar de voorkeuren van hun kat ligt. Dus voor alle katten en hun baasjes: veel knuffelgeluk!

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).