HOERA HET IS VAKANTE! Maar wat doen we met de kat?

Wat is de juiste keuze voor je kat als jij op vakantie gaat; een verzorger die (betaald) één of meerdere keren per dag langskomt, een oppas die tijdens jouw afwezigheid in je huis verblijft of breng je de kat naar een pension of te logeren bij een bekende?

Deze keuze is afhankelijk van een aantal factoren: de leeftijd en het karakter van de kat, zijn gezondheid, hoe sociaal jouw kat naar onbekenden mensen is, het gevaar in de omgeving (zowel binnen- als buitenshuis) en wat de kat gewend is.

 

Doorgaans is het voor een kat het plezierigst wanneer hij in zijn eigen omgeving kan blijven. Een kat is namelijk een territoriaal dier dat zijn veiligheid en vertrouwdheid uit zijn omgeving haalt i.p.v. uit mensen of andere katten. In eigen huis blijven is minder stressvol want er is zo min mogelijk verstoring in het leven van de kat.

 

BEJAARD OF ANGSTIG

Zeker oudere katten die veel slapen willen blijven graag in de veiligheid van hun eigen omgeving waar ze niet de hele tijd alert hoeven te zijn. Ook niet-sociale of angstige katten hebben graag verzorging aan huis. Maar overweeg hierbij dat de verzorger de katten wellicht helemaal niet te zien krijgt en dan geen idee of het wel goed gaat met de kat.

 

Zeer sociale katten kunnen bij korte bezoekjes vereenzamen en/of bij toegang tot buiten gaan (af)dwalen op zoek naar contact. Daarvoor zou een oppas die in de gelegenheid is de kat voldoende aandacht te geven de betere keuze zijn. Daarentegen kunnen nerveuze of katten zich juist gaan verstoppen voor de oppas. In dat geval zou een huis-oppas weer meer stress opleveren. In multi-kathuishoudens waar spanningen zijn tussen de katten onderling bestaat het gevaar dat in  afwezigheid van de eigenaar de relaties wijzigen met de mogelijkheid tot gevechten. 

 

KITTENS

Kittens kunnen niet met enkel dagelijkse verzorging thuis blijven. Door de ondernemende en nieuwsgierige fase waarin ze verkeren kunnen ze in allerhande problemen komen, zij hebben voldoende toezicht en aandacht nodig. 

 

NAAR BUITEN?

Mag de kat die thuisblijft en normaal naar buiten gaat tijdens je afwezigheid naar buiten? Dat ligt eraan: Hoe is de omgeving? Gaat de kat ver van huis? Is er veel verkeer of is het rustig? Kan en wil de verzorger met de kat naar de dierenarts en evt. extra zorg bieden in het geval van een ongeluk? 

Een kat die normaal naar buiten mag kan gefrustreerd raken wanneer hij opeens binnen moet blijven en het huis gaan ondersproeien. Ook kan een kat die gewend is buiten zijn vertier te zoeken bij een langdurige vakantie zich gaan vervelen of vereenzamen.

 

UIT LOGEREN

Valt de keuze toch op buitenshuisplaatsing dan is het van belang dat de kat een eigen, schone en rustige ruimte heeft waarin schuilplaatsen en krabgelegenheden aanwezig zijn. Laat je kat niet met onbekende katten in een gezamenlijke ruimte verblijven; dit is zeer stressvol. Laat de kat ook niet op een logeeradres vrij naar buiten.

Kleine ruimtes kunnen, zeker bij een langdurig verblijf, erg saai zijn voor een kat. Kies een daarom pension of logeeradres waar de kat met (voer)spelletjes en geurverrijking vermaakt wordt. Heb je meerdere katten die gezamenlijk uit logeren gaan vraag de verzorger dan om in de gaten te houden of de onderlinge verhoudingen niet nadelig veranderen. Ook een andere omgeving kan zorgen voor verstoring in vriendschappen. Indien nodig zullen de katten dan in gescheiden ruimten van elkaar moeten verblijven.

 

MEE OP VAKANTIE

Er zijn ook katten die meegaan op vakantie. Zeker als dit van jongs af aan is aangeleerd en er een goede band is met de eigenaar zijn er katten die hier mee om kunnen gaan en dit ontspannen kunnen doorstaan. Het karakter van de kat en natuurlijk de situatie tijdens de reis en op de vakantiebestemming spelen hierbij een grote rol.

 

Over het algemeen geldt :Hoe minder veranderingen er zijn voor de kat hoe fijner het voor hem is.

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).