· 

FEROMONEN

Misschien ken je het wel: van die katten met een verbaasde blik op hun gezicht waarbij de kat op een kenmerkende manier zijn bekje opentrekt en even lijkt te verstarren. Mensen vinden het er vaak grappig uitzien maar voor de kat is het een serieuze bezigheid. Tijdens dit zogenaamde flemen is de kat informatie aan het verwerken die door een andere kat is achtergelaten.

 

Die informatie is verpakt in een signaalstoffen die feromonen heten. Feromonen stelt katten in staat te communiceren over bijvoorbeeld hun territorium of voortplantingsstatus zonder andere katten direct te hoeven ontmoeten.

 

Geen geur

Feromonen worden door de kat verspreidt door o.a. de kop, voetkussentjes, staartaanzet, geslachtsorganen, melkklieren, via de urine en anaal. Hoewel katten vaak eerst ruiken voordat ze flemen ruiken ze de feromonen niet. Ze nemen de feromonen op via de mond (vandaar het open bekje) waarna het via een speciaal orgaan (het orgaan van Jacobson) door de hersenen verwerkt wordt en er een reactie kan volgen. Zo kan een kat die de signaalstoffen in de urine van een andere kat waarneemt zelf urine gaan sproeien, of een kitten reageert op de feromonen die vrijkomen bij de melkklieren van de moederpoes door ontspannen te gaan drinken.

 

Feliway

Feliway maakt feromonen synthetisch na onder de namen: Classic, Friends en Scratch. Zo zou Feliway Classic werken voor vele soorten angst: van vuurwerk tot angst voor de dierenarts of reizen. De werking van Feliway is niet onomstotelijk bewezen. Onderzoeken die effectiviteit bewijzen worden tegengesproken door andere onderzoeken die geen enkele werkzaamheid vonden.

 

Angst

Als gedragstherapeut voor katten zet ik mijn vraagtekens bij de werking van Feliway. Zo zou Feliway Classic alle vormen van angst wegnemen. Echter: wanneer de kat een algemeen geruststellend bericht zou krijgen uit de feromonen van Feliway Classic blijft de oorzaak van de angst aanwezig. Indien werkzaam kan Feliway daarom hoogstens ondersteunend zijn in de behandeling van angst. 

Ook wanneer de oorspronkelijke angstveroorzaker niet meer aanwezig is maar de kat een koppeling heeft gelegd die angst veroorzaakt is Feliway geen oplossing. Bijvoorbeeld in het geval van een kat die bang is voor de deurbel omdat er ooit nadat de bel ging een hond binnen kwam die de kat opjaagde. Nu is de kat bang voor de bel. Die kat zal eerst geleerd moeten worden dat de deurbel géén aankondiging is van gevaar. Ook dit kan niet met Feliway.

 

   Meer weten over feromonen? Stuur dan een mail o.v.v. 'Kat en Feromonen'.

 

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).