· 

MATATABI IS HOT

Het aanbieden van voor de kat aangename geuren kan het leven van je kat verrijken; dit heet geurverrijking. Kattenkruid of catnip is verreweg de meest bekendste geur. Het is te koop in gedroogde vorm of is verwerkt in kattenspeeltjes. Ook het valeriaankussentje is bij veel mensen niet vreemd. Katten komen op de geur af en omringen zich al rollend, spelend of bijtend met de geur. Vaak treed hierna ontspanning bij ze op. De laatste jaren is het ook Matatabistokje populair.

 

ZILVERKIWI

Wat is matabi? Matatbi is de Japanse naam voor de zilverkiwiplant. Hoewel deze plant ook in Nederland groeit maakt hij in ons klimaat niet de stoffen aan waar katten zo dol op zijn. Het bevat de stof nepetalacton dat ook in kattenkruid voorkomt maar daarnaast ook matatabiliciton dat alleen in deze plant voorkomt.

 

MATATABISTOKJE

Er worden voor katten meerdere producten op de markt gebracht die gemaakt zijn van deze zilverkiwiplant. In Nederland is het matatabistokje het enige product dat voor dieren verkrijgbaar is. Wat eigenlijk vreemd is omdat deze stokjes,  uit de stam van de matatabiplant, maar weinig actieve stoffen bevat. Mijn eigen ervaring is dan ook dat er in verhouding weinig katten op reageren en dan ook nog matig als je het vergelijkt met de matatbibladeren.

 

BLADEREN & VRUCHTEN

De  gedroogde bladeren van de zilverkiwiplant,  de matatbibladeren, bevatten een veel hoger percentage werkzame stof dan het stokje. Katten reageren hier dan ook fanatieker op. Daarnaast bestaat er nog gedroogde zilverkiwivrucht en matatabipoeder (fijn gemalen zilverkiwivruchten). De bladeren en vruchten zijn niet in Nederlandse dierenwinkels te koop.

 

GEDRAG

Op welke geur jouw kat reageert is genetisch bepaald. Catnip heeft ongeveer een percentage van 75% reagerende katten. Voor matatbibladeren ligt dit percentage hoger. De geuren van de verschillende soorten kattenkruiden komen extra vrij wanneer de katten er op kauwen, er met hun kop er  langs heen schuren  of er met hun lichaam overheen rollen. Met hun tong vangen ze deze geurmoleculen op die vervolgens terechtkomen in het orgaan van Jacobson. Dit orgaan zit in het verhemelte van katten en is gevoelig voor geurstoffen en feromonen. Deze stoffen grijpen via de hypothalamus in de hersenen in op het gedrag van de kat. Bij jonge katten tot ongeveer zes maanden hebben de kruiden overigens niet dit gekmakende effect. Dit komt omdat het orgaan van Jacobson voor die tijd nog niet helemaal ontwikkeld is.

 

MARINEREN

Katten zijn snel uitgekeken zijn op muisjes en balletjes e.d. Dit komt omdat het stilliggende voorwerpen zijn en katten juist getriggerd worden om te jagen/spelen door beweging. Door de speeltjes te ‘marineren’ in een afgesloten trommel met (afwisselend) catnip, valeriaanwortel of matatabi blijven ze interessant en aanlokkelijk. De katten komen er dan op af door de geur. De speeltjes van de dag ervoor kunnen dan weer terug in de trommel om na enige tijd weer als ‘nieuw’ tevoorschijn te komen.

 

Meer weten over alle geuren? Vraag het artikel GEURVERRIJKING aan door een mail te sturen o.v.v. ‘Geurverrijking’.

 

Geuren kopen of uitproberen ? Kijk in de shop.  

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).