· 

OVERMATIG WASSEN DOOR STRESS?

Je kat blijft zich maar wassen net zolang totdat er kale plekken verschijnen. Het gaat van gaat van kwaad tot erger en de kale plekken worden steeds groter en er verschijnen misschien zelfs wonden en korsten. Zou hij misschien last hebben van stress? Wat kun je eraan doen?

 

Als kattengedragstherapeut krijg ik het vaak te horen: “Mijn kat likt zich helemaal kaal en ik denk dat het door de stress komt.” Dit is een mogelijkheid maar er zijn meer voor de hand liggende oorzaken die dit gedrag kunnen veroorzaken.

 

Infecties

 De eerste stap is om zeker te weten dat de kat geen parasieten heeft zoals mijten, luizen, vlooien of schimmels. Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten en veroorzaken wanneer ze niet bestreden worden een kale rode huid met kleine plekjes.

 

Allergieën

 Een kat kan allergisch zijn of worden voor iets, en dit kan echt van alles zijn, in de omgeving. Helaas zijn allergieën bij katten lastig vast te stellen. Dit komt omdat er nog weinig over bekend is. Daarom is een allergie bij katten eigenlijk alleen maar door uitsluiting vast te stellen; het één-voor-één wegstrepen van mogelijke oorzaken.

 

Vlooienallergie

Een veel voorkomende allergie is vlooienallergie. Dit ontstaat wanneer ze regelmatig met vlooien in contact komen. Eenmaal allergisch kan één beet van de vlo al zorgen voor een heftige ontstekingsreactie die veel jeuk veroorzaakt. In dat geval zie je een kale plek of korstjes laag op de rug omdat deze plek voor de kat makkelijk bereikbaar is. De enige oplossing is om kat en omgeving vlooienvrij te houden.

 

Voedselallergie

Voedselallergie is een andere veel voorkomende allergie bij katten. Het immuunsysteem reageert dan overmatig op een bestanddeel in het voer. Met behulp van een eliminatiedieet is vast te stellen of de kat voedselallergie heeft. Soms is het voldoende een kat op hypoallergene voeding te zetten. Maar het wil niet zeggen dat wanneer dit niet werkt er géén voedselallergie is.

Hypoallergeen betekent namelijk:  laag allergeen. Dus niet: niet-allergeen. Dat houdt in dat er altijd een kans is dat je kat toch allergisch reageert op een bestanddeel in het voer.

 

Blaasontsteking

 In sommige gevallen likt de kat zijn huid rondom de blaasstreek kaal als reactie op de pijn.

 

Stress

Pas wanneer al het andere is uitgesloten kan er gedacht worden aan stress. Hierbij is gebleken dat katten die door de dierenarts naar een gedragsdeskundige werden doorverwezen met de diagnose ‘stress’ 90% na onderzoek door een dermatoloog tóch een lichamelijke reden voor het overmatig likken bleek te hebben!

 

Een kattengedragstherapeut kan ongemak door een lichamelijk probleem uit het gedrag van de kat opmaken tijdens een huisbezoek. In de eigen omgeving laat een kat pijnsignalen zien die in de vreemde omgeving bij de dierenarts vaak niet vertoond worden.

Overigens zijn pijn en jeuk grote stressveroorzakers. Voortdurend jeuk of pijn hebben is gekmakend, ook voor een kat. Ze kunnen agressief reageren bij het aanraken van de plek, zich gaan terugtrekken, contact vermijden, minder actief of onzindelijk worden.

 

Bij kaallikken door stress achterhaalt de kattengedragstherapeut de oorzaken voor die stress en maakt een therapieplan op maat.

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).