· 

BLAAS- EN NIERPROBLEMEN BIJ DE KAT

 Verschillende ziekten, verschillende oorzaken, symptomen en oplossingen. Hoe zit het ook alweer?

 

Blaasgruis en blaasstenen

Een vaak voorkomend probleem bij katten is blaasgruis/blaasstenen.  De oorzaak is de zuurgraad of hoeveelheid zouten in de urine (sterk geconcentreerde urine) of door een infectie. Blaasgruis en –stenen zorgen voor pijn bij het plassen en de kat gaat vaak kleine beetjes plassen, soms zit er bloed in de urine of zie je de kat stevig persen tijdens het plassen. Het zijn ook veroorzakers van onzindelijkheid omdat de kat de pijn associeert met de kattenbak. Door de chronische pijn ervaart de kat veel stress. De behandeling bestaat uit (pijn)medicatie, een blaasgruis en -stenen oplossend dieet en soms een operatie.

 

Nierstenen

 

Wanneer afvalstoffen in de urine niet helemaal oplossen ontstaan er kleine steentjes in het nierbekken: nierstenen. Via de urineleider kunnen die spontaan worden uitgeplast. Maar loopt zo’n steentje vast in de urineleider veroorzaakt dit erge buikpijn bij de kat. Ook kan het nierbekken verstopt raken en gaan ontsteken. Omdat een kat zijn pijn verbergt is drinken en veel plassen vaak het enige symptoom. De behandeling van nierstenen bestaat uit een dieet dat de de nieren ontlast en eventueel een operatie.

 

Nierfalen

Nierstenen kunnen uiteindelijk leiden tot nierfalen. En kat met nierfalen is misselijk, eet slecht, valt af, is lusteloos en kan veel of juist weinig plassen. Nierfalen kan daarnaast ook komen door uitdroging, een kapotte blaas, een afgesloten plasbuis of een lage bloeddruk en (erfelijke) nierziekten.

 

Is er sprake van acuut nierfalen dan kan een kat volledig genezen. Wanneer de nierfunctie al langere tijd slecht is ontslaat er samengetrokken littekenweefsel  in de nieren (schrompelnier). Is er sprake van littekenweefsel dan is genezing niet meer mogelijk. Wel kan verdere achteruitgang van de nieren geremd worden met een nierdieet. Wanneer de nierfunctie teveel afneemt worden afvalstoffen niet meer goed afgevoerd en raakt het lichaam van de kat langzaam vergiftigd.

 

Katten hebben de neiging te weinig te drinken. Dit tekort aan vocht kan uiteindelijk voor de blaas en nierproblemen zorgen. Het is daarom belangrijk om de vochtinname van je kat te stimuleren.

 

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).