· 

VUURWERKANGST.

De meeste katten zitten niet te wachten op het vuurwerkgeknal rond Oud & Nieuw.

Hieronder volgen enkele tips om stress te verminderen bij je kat tijdens vuurwerk.

  •  Laat de kat niet naar buiten op oudejaarsdag.
  • Sluit gordijnen om het licht van vuurwerk buiten te houden en het geluid te dempen.
  • Katten zoeken kleine, donkere plekken op waar ze zich kunnen verstoppen. Plaats daarom op meerdere plekken in huis, waar het geluid het minst te horen is, kartonnen dozen. Bijvoorbeeld onder het bed of in een kast. Bedek de dozen met extra dekens om het geluid te dempen.
  •  Laat de kat zelf een plek uitzoeken waar hij zich verstopt. Heeft de kat een plek uitgekozen zet dan een kattenbak en water, eventueel voer, in de buurt
  •  Een kat is geen groepsdier: ga de kat daarom niet in zijn schuilplek knuffelen. Doe dit alleen wanneer hij zelf contact komt zoeken.
  • Reageer zelf, in het bijzijn van de kat, niet op het vuurwerk .
  • Als de kat niet té angstig is kan spel of een kattensnoepje de focus afhalen van de angst.
  •  Bij zeer hevige angst is Alprazolam toedienen een mogelijkheid. Dit maakt de kat kalm en vermindert de gevoeligheid voor lawaai. Het nadeel is dat de kat er suf van wordt. Dit middel kan maar kort gegeven worden (maximaal 4 dagen), doe het daarom alleen wanneer het lawaai op z’n hevigst is. Overleg hiervoor met je dierenarts.

 Wat je kan doen de weken voorafgaand aan de jaarwisseling:

 

Train op vuurwerkgeluiden. Download ze op: myhappypet

  • Controleer de chip van u huisdier. Kijk of deze met de goede gegevens geregistreerd staat.
  • Start met het voedingssupplement Zylkene. Dit is een natuurlijk middel dat ervoor zorgt dat u huisdier een ontspannen gevoel krijgt.

 [! Let op: er zijn dierenartsen die middelen voorschrijven waardoor de kat niet in staat om te bewegen maar zich wel bewust is van alles in zijn omgeving. Dit zijn middelen die Acepromazine bevatten. Vetranquil® en Calmivet®, Valium of Sedalin zijn hier voorbeelden van. Acepromazine zorgt ervoor dat je kat gevoeliger wordt voor geluiden, hij kan er alleen niet meer op reageren. Hierdoor verergert de angst!]

 

We hopen dat je kat goed de jaarwisseling doorkomt.

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).