· 

BABY OP KOMST

De komst van eerste baby is een grote verandering in het leven. Niet alleen voor jou maar ook voor je kat. Jij hebt negen maanden de tijd om aan het idee te wennen en je leven er op aan te passen. Maar katten worden vaak van de ene op de andere dag geconfronteerd met een nieuw wezen waar ze helemaal niets van snappen. Gelukkig is er veel wat je kan doen om ook je kat voor te bereiden op de kost van je nakomeling. Want zowel voor je kind als voor de kat is het belangrijk dat de kat leert om zonder stress samen te leven met je kind.

 

Katten zien een baby niet als een klein mens maar als een andere diersoort. Een baby ziet er niet alleen anders uit maar maakt ook andere geluiden, gedraagt zich en ruikt anders dan een volwassen mens. Katten houden van voorspelbaarheid. De komst van een baby brengt een verandering van de inrichting in huis met zich mee en ook de dagelijkse routine verandert na de geboorte van je kleintje. In de ogen van een kat is een baby een onvoorspelbaar en lawaaiig wezen, zeker wanneer deze gaat kruipen. Hieronder enkele tips om de overgang soepel te laten verlopen.

 

Kathoogte

Sommige katten hebben de neiging om te sproeien tegen nieuwe meubels die het huis inkomen om ze op deze manier van hun eigen geur te voorzien. Dit kan voorkomen worden door een wattenschijfje langs de geurklieren rondom de bek te halen en deze geur op 'kathoogte' over te brengen.

Beloon je kat met lekkers of spel wanneer die nieuwe babyspullen onderzoekt. Geef die beloning wel op enige afstand van deze items. Dit voorkomt dat de kat na de geboorte te dicht in de buurt van de baby komt.

 

Babygeur

Omdat katten geurgerichte dieren zijn kan je de kat alvast laten wennen aan een babygeur door baby producten op je eigen huid aan te brengen.

Blijf na de bevalling spelen en knuffelen met de kat in het bijzijn van je kindje, of vraag iemand anders dit te doen. Dit zorgt voor een plezierige associatie met de baby.

 

Schuilplek

Dwing de kat nooit tot contact, dit kan agressie uitlokken. Zorg voor comfortabele schuilplekken voor de kat in de ruimtes waar je veel bent met de baby. Daarnaast is het van belang dat de kat op een rustig kan eten, slapen en gebruik kan maken van de kattenbak op een voor de baby onbereikbare plek.

 

Tenslotte: laat kinderen nooit met handen, vingers, of voeten met de kat spelen. De kat gaat lichaamsdelen dan als speelgoed zien. Leer andersom ook dat katten geen speelgoed zijn!

 

Meer weten? Stuur dan een mail o.v.v. "Kat en Baby'.

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).