· 

TAIL UP

 Wat betekent het als de kat zijn staart omhoog houdt? Er zijn verschillende gedragingen waarbij de kat dit doet. De meeste van ons kennen de sproeiende urinerende kat wel die zijn trillende staart omhoog houdt om een praktische reden: anders zit ie in de weg. Maar er is ook subtieler staartgedrag bedoeld ter communicatie.

 

‘Tail Up’/ staart omhoog is te zien bij kittens die hun moeder begroeten. De staart staat dan recht omhoog en is bedoeld als visueel teken van herkenning en bevestiging tot dezelfde sociale groep te behoren. Dit wordt de kittens hierna bevestigd door geuruitwisseling door het voorhoofd tegen de kin van moeder aan te wrijven.

 

Verlengd kinderlijk gedrag

 Omdat katten oorspronkelijk alleenlevende dieren zijn die verder, uitzonderingen daargelaten, geen sociale groepen vormden wordt daarom door sommigen deskundigen gedacht dat het tail up signaal van onze huiskat verlengd kinderlijk gedrag is. Het zou  evolutionair verlengd zijn omdat onze huiskat  in een grote dichtheid (hoeveelheid katten per m2) of in multikathuishoudens wonen en natuurlijk bij mensen wonen. Ze komen dus vaak soortgenoten tegen of vormen (gedwongen) sociale groepen met andere katten en natuurlijk met ons; de mens.

 

Hoi

In ieder geval laat onze huiskat de tail up zien als signaal van vriendelijk contact. Soms naar vreemde katten om duidelijk te maken dat er geen kwade intenties zijn. Naar bekenden katten als een simpele vriendelijke begroeting in het voorbijgaan die vergelijkbaar is bij ons mensen met een hand opsteken of ‘hoi’ zeggen.

 Soms is de begroeting wat intiemer en volgt na de tail up ook neus-neus contact en wrijven de katten de lichamen langs elkaar heen om een groepsgeur te creëren. Katten doen dit laatste ook bij mensen. Na afwezigheid geven ze cirkelend om je benen hun geur aan jou af om te bevestigen dat jullie echt bij elkaar horen.

 

Droogsproeien

 Staat de staart recht omhoog en zit er aan het uiteinde een knik in dan is dit een teken dat de kat blij is om de ander te zien.

 Een rechtopstaande trillende staart zonder urine te sproeien,  ook wel droogsproeien genoemd, is dit een teken van positieve opwinding.

 Echter: staat de staart recht omhoog  met uitstaande haren dan voelt de kat zich bedreigd en is bereidt om agressie te gebruiken. Neem dan afstand en laat de kat met rust hetgeen is wat de kat dan eigenlijk aan je vraagt.

 

 

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).