· 

EEN KAT ERBIJ, GOED IDEE (OF NIET)?

Je had twee katten, maar één is er overleden en de ander is nu zo zielig, je binnenkat verveelt zich of je kat is bejaard aan het worden en brengt niet meer zoveel leven in de brouwerij. Hoe gemakkelijk krijg je dan het advies: neem een kat erbij. Maar dat de situatie er dan ook beter op wordt valt nog te bezien. Sterker nog: je kan met twee voortdurend ruziënde katten komen te zitten. Door je het volgende af te vragen te stellen kun je meer grip krijgen op de vraag: Kat erbij, goed idee?

 

1. Wat is de persoonlijkheid van je kat?

Katten zijn van oorsprong alleen levende (solitaire) dieren. Tijdens de domesticatie zijn ze tot op zekere hoogte sociaal flexibel geworden, maar het verschil in sociaal gedrag is erg groot per individu. Bedenk bovendien dat een kat die sociaal naar mensen is dit niet hoeft te zijn naar andere katten. Kijk daarom, indien mogelijk, goed naar je kat in de interactie met andere katten. Als je een lijn trekt met kat-sociaal aan de ene kant en niet kat-sociaal aan de andere kant waar kun je dan de punt zetten?

Kat Sociaal   ------------ O------------  Niet Kat Sociaal

Doe dit niet alleen bij je eigen kat maar ook bij de kat die je op het oog hebt. Scoren ze alle twee duidelijk richting sociaal dan is dat al een goed begin.

 

2. Zijn de katten familie van elkaar?

Gebleken is dat katten die familie van elkaar zijn, vriendelijker naar elkaar zijn. Neem je twee katten tegelijkertijd neem dan zo mogelijk twee katten uit hetzelfde nest met hetzelfde geslacht dan is de kans op een harmonieuze band het grootst.

 

 3.Is de kat gecastreerd/gesteriliseerd?

Bij geneutraliseerde katten is de kans op acceptatie groter omdat de seksuele hormonen buiten spel zijn gezet. Met name bij katers zorgen deze hormonen voor onderlinge gevechten door competitie en verdediging van het territorium.

 

4. Hoe oud is de huidige en de aan te schaffen kat?

Als katten eenmaal hun sociale volwassenheid bereikt hebben (rond de twee jaar, sommige rassen drie jaar) is de mogelijkheid het sociaal gedrag te veranderen zeer beperkt. In het algemeen geldt: Hoe jonger, hoe makkelijker katten samen gaan.

Zorg dat de leeftijden van de katten niet te ver uit elkaar liggen. Zeker in het geval van een kitten bij een volwassen kat kan dit problemen geven omdat de spelbehoefte van het kitten groter is dan die van de volwassen kat. Die kan met agressie gaan reageren of juist angstig worden door de speelaanvallen. Wil je toch perse een kitten neem er dan twee. Wanneer je huidige kat bejaard is (vanaf +/- 12 jaar)  kan de komst van een kitten of nieuwe kat voor zeer veel stress zorgen omdat zijn rustige oude dag teveel verstoord wordt. Daarom is een kitten plaatsen bij een oudere kat af te raden.

 

5. Is de kat ziek?

Heeft één van de katten verwondingen, een ziekte of last van stressgerelateerde gedragingen dan is een kat kwetsbaarder en is een nieuwe kat erbij een extra stressfactor. Wacht dan met de aanschaf van een kat tot de lichamelijke of psychische ziekte is verholpen. 

 

Na het beantwoorden van deze vragen kunt je weloverwogen de keuze maken of je er een kat erbij wil. Garantie dat het een succes wordt is helaas niet te geven. Ook katten hebben voorkeuren en laten zich niet dwingen. De kans op succes is groter wanneer er een goede introductie plaatsvindt.

 

Wilt u weten hoe een kat goed te introduceren stuur dan een mail o.v.v. 'Artikel introductie".

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).