· 

KATTEN HEBBEN EEN SLECHT DORSTGEVOEL

Onze huiskat drinkt te weinig. Hoe dit komt en wat kan je er aan kan doen?.

 

Katten zijn van nature vleeseters die komen uit woestijnachtige gebieden. Het benodigde vocht halen zij binnen door het eten van ongeveer 10 stuks kleine prooidieren per dag met een hoog vochtgehalte (60-80%). Hierdoor zijn ze niet afhankelijk van waterbronnen om uitdroging te voorkomen. Als gevolg hiervan heeft onze huiskat een slecht ontwikkeld dorstgevoel waardoor die niet alleen te weinig maar ook te laat drinkt.

 

Slechte vochtbalans

Onze katten krijgen veelal droge brokken voorgeschoteld. Deze bevatten minder dan 10% vocht. Samen met het matig ontwikkelde dorstsignaal hebben veel katten daarom een slechte vochtbalans waardoor de kans op blaasproblemen; zoals blaasontsteking, blaasgruis en blaasstenen toeneemt.

 

Looproute

Het is dus belangrijk om de waterinname te stimuleren. Omdat een kat niet drinkt tijdens het eten is het beter het drinkbakje niet naast het voerbakje te plaatsen maar juist meerdere drinkgelegenheden langs de looproute van je kat te creëren, ook buitenshuis. Hierdoor wordt de kat er als het ware aan herinnerd te drinken. Om water aantrekkelijker voor ze te maken kun je er een smaakje aan geven door er zuurstofplanten (wel het loodje verwijderen!) of er kiezelstenen in te doen. Ook regenwater geven of er een water van gekookte kip of vis in doen (makkelijk in te vriezen als ijsblokjes) kan een mogelijkheid zijn.  Tot slot zijn er katten die van gefilterd water of kalkvrij water houden.

 

Drinkfontein

Veel katten houden er overigens niet van dat hun snorharen nat worden. Die doe je een plezier door het water in een brede platte schaal te doen. Voor de katten die van stromend water houden is een drinkfontein een uitkomst.Gebruik i.v.m. plasticallergie of plasticsmaak het liefst een stenen of rvs fontein. (Dit gaat ook op voor eten- en waterbakjes).

Daarnaast is het minimaal twee maal daags geven van natvoer een goede manier om de kat meer vocht te laten binnenkrijgen. Dat dit slecht zou zijn voor het gebit is inmiddels achterhaald. Het eten van brokken voorkomt geen tandplak bij de kat zoals eerder wel werd gedacht.  

  analyze.cat@gmail.com

Claudia van der Linden

Vossenstraat 5

3817WH Amersfoort

telefoon: 06 261 02 117

KvK nr. 83301593

Volg  ANALYZE CAT op Instagram en Facebook

ANALYZE CAT is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen).